· · Komentari: 0
roditelji

Šta sve DETE mora da POJEDE u toku dana

Dečaci i devojčice školskog uzrasta treba da imaju pravilno raspoređene i uredne obroke: evo šta to podrazumeva!

1603723377_Depositphotos_37991069_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Navike u ishrani porodice imaju velikog uticaja na sticanje dobrih i loših navika u ishrani dece školskog uzrasta.

Tako, deca gojaznih roditelja, veoma često postaju i sama gojazna zbog preobilne i nepravilne svakodnevne ishrane. Porodična ishrana u velikom broju slučajeva nije pravilna i ne obezbeđuje dovoljno unošenje najneophodnijih sastojaka hrane. Najveći problem je u nepravilno raspoređenim obrocima i u lošoj kulinarskoj obradi namirnica, zbog čega se gube mnoge dragocene materije.

Pročitajte još: Ako DETE LAŽE, da li ste se zapitali OD KOGA je to NAUČIO?

Najčešći poremećaji kod dece predškolskog i školskog uzrasta su anemija, gojaznost, zubni karijes i neuhranjenost.

Dečaci i devojčice školskog uzrasta treba da imaju pravilno raspoređene i uredne obroke. To podrazumeva da u toku dana treba da imaju ukupno tri glavna obroka – doručak, ručak i večeru i dve užine. Glavne obroke dete treba da uzima u dovoljno velikim razmacima, da bi bilo vremena da se hrana pravilno svari i da ono ogladni. Poželjno je da dete svakog dana jede bar približno u isto vreme.Raspored pojedinih obroka: doručak od 7-7,15, užina oko 10 časova, ručak od 13 do 14, užina oko 16, a večera od 19 do 20 časova. Užina može da bude sveže voće ili sok bez dodatka šećera. Slatkiše ne bi trebalo davati, jer smanjuju apetit.

Školsko dete troši znatno više hranljivih materija za fizičku aktivnost nego za rast.

Doručak je veoma značajan u ishrani školske dece, jer znatno utiče na psihofizičku kondiciju i raspoloženje.

Pročitajte još: NE FORSIRAJTE decu da se IZVINJAVAJU jer činite više štete nego koristi

Doručak je veoma značajan u ishrani školske dece, jer znatno utiče na psihofizičku kondiciju i raspoloženje. To su pre svega, namirnice koje sadrže dosta ugljenih hndrata: integralni keks, mleko, musli, voćni kašasti sok. polucrni ili crni hleb, jaja, mladi sir, jogurt…

Ručak treba da bude što bogatiji po kvalitetu i asortimanu, lako svarljiv i da ne opterećuje organe za varenje. Obavezno treba da se sastoji od salate od presnog povrća, supe, mesa.Večera treba da je lagana ali hranljiva - čorba od povrća, zelena salata, jogurt, sojino mleko.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.