· · Komentari: 0
SAVETI

Baštovanstvo deluje kao terapija: Pripremite VRT u 8 koraka i spremni ste za proleće

Proleće uskoro stiže, te polako možete da se pripremate svoj vrt.

Baštovanstvo je terapijska zabava, koja ne samo da vam ulepšava zelenu površinu, već i vašem mentalnom zdravlju. Ako ove godine želite da poboljšate svoju baštu, evo nekolikosaveta za pripremu bašte za proleće.

Pročitajte još: Lebdeće saksije su ČAROBNE i hit među kaktusarima!

Proleće je skoro stiglo, a večeri su već toplije. Iako je vreme možda i dalje previše hladno ili možda nije prava sezona za neke biljke, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da svoju baštu pripremite za proleće.

Pročitajte još: Ovo je pravi vesnik PROLEĆA: Koristili su je kao šminku, ako je nađete izgovorite magične REČI

Tipično, nekoliko nedelja pre nego što posadite bilo šta, trebali biste početi da se pripremate za užurbanu prolećnu sezonu. Postoji nekoliko stvari koje možete da preduzmete pre sadnje, pa ako želite da uredite baštu, koristite donju kontrolnu listu.

1. Proverite i pripremite svoj alat

Posle zime, možda ćete morati da izvršite brzu proveru inventara svog alata. Hladno i vlažno vreme moglo je prouzrokovati rđu alata - u zavisnosti od toga gde ste ih skladištili - pa možete da ih očistite ili zamenite ako su predaleko otišli. Pre nego što ove godine koristite svoje alate, dobra je ideja da ih dezinfikujete.

2. Uhvatite sve štetočine

Zimski meseci i polako otopljavanje možda su privukli neke neželjene posetioce u vašu baštu. Da biste to uradili, pažljivo pogledajte sve višegodišnje biljke koje imate i potražite štetočine poput puževa, krtica, larve...

Pročitajte još: Ovu biljku ne treba da čuvate ako želite da se udate (FOTO)

3. Pripremite svoje zemljište

Nakon zime tlu je možda potrebna neka nega. Da biste bilo kojim biljkama pružili najbolje šanse da dođu na proleće, napravite test tla i pH test kako biste proverili šta bi vaše sadnice mogle zahtevati. Na osnovu rezultata dodajte koji su hranljivi sastojci potrebni. Da biste povećali pH, možete dodati poljoprivredni krečnjak, a da biste smanjili aluminijumski sulfat i sumpor.

4. Očistite staklenik

Ako imate staklenik, možda ste ga zanemarili tokom zimskih meseci. Oslobodite se ostataka, očistite preostalo zemljište i očistite police. Prozore takođe možete da očistite kako biste bili sigurni da može ući dovoljno svetlosti za nove biljke.

Pročitajte još: GAJITE je i jedite: Ovo je jedina žitarica kojoj globalno zagrevanje ne smeta

5. Naručite sve lukovice i seme za proleće / leto

Iako vreme trenutno možda nije idealno za sadnju, biljke kojima želite da napunite baštu možete naručiti već sada. Možete naručiti cveće poput gladiola i ljiljana koje ste sada spremni za sadnju na proleće. Cveće poput maćuhica, morskih kukulja i zumbulova, cveta rano u proleće, pa je takođe idealno.

6. Napravite plan

Ako imate viziju svog vrta, bilo bi dobro napraviti plan za godinu koja predstoji. Možete da nacrtate okvirni plan ako već znate kako želite da stvari izgledaju ili potražite inspiraciju negde drugde.

Pročitajte još: Da li je SRAMOTA imati VEŠTAČKO cveće? Naprotiv, ovo su trendovi!

7. Rešite se korova

Da biste sebi dali čistu pločicu pre sadnje, obavezno obiđite sve delove i uklonite korov koji se možda uvukao. Možete ih ukloniti iz korena ili ih koristiti da biste se rešili.

8. Orežite mrtve grane

Potražite mrtve grane oko svoje bašte i odsecite ih ako možete. Uklanjanje odumrlih grana može sprečiti da ih vetrovi sruše i pomoći drvetu da ostane zdravo.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.