· · Komentari: 0
KORISNO

Evo kako da sami testirate PH vrednost zemljišta: Razlog broj jedan za slabe i bolesne biljke! (TEST)

Zdravo zemljište je ključ uspešnog baštovanstva.

1628754002_gardening-690940_1920.jpg
FOTO: Piksabej

Dobro tlo je temelj uspešne bašte. U idealnom slučaju, tlo bi trebalo biti obogaćeno hranjivim sastojcima, imati uravnotežen pH i mrvičastu teksturu koja zadržava vodu, a u isto vreme je i provodi kako biljka ne bi počela da truli.

Kako da testirate pH vrednost zemljišta?

PH tla koji je previše alkalan ili previše kiseo može sprečiti biljke da apsorbuju hranljive materije. Generalno, većina biljaka preferira uravnotežen pH između 6 i 7,5. Međutim, nekim sortama je potrebna visoka kiselost (poput borovnica i azaleja), dok je drugim potrebno više osnovnog zemljišta (poput jorgovana i artičoka).

Pročitajte još: Blistavo lišće ORHIDEJE uz pomoć LIMUNA: Pravila koja treba da ispoštujete

Možete izabrati biljke koje će najbolje rasti u pH vrednosti tla koji imate, ali u međuvremenu možete testirati pH svog zemljišta da biste stekli ideju o tome kako stoje stvari u vašoj bašti.

Foto: Piksabej

Da biste testirali alkalnost:

Uzmite jedan uzorak zemlje 10 do 15 cm ispod zemlje, uklonite ostatke, sipajte u staklenu posudu i dodajte dovoljno vode da tlo postane blato. Dodajte ½ šolje belog sirćeta u teglu i promešajte. Ako zapenuša ili se pojave mehurići, vaše zemljište je alkalno.

Da biste testirali kiselost:

Sledite iste korake kao gore, ali umesto toga dodajte ½ šolje sode bikarbone u teglu i promešajte. Ako zapeni ili se pojave mehurići, vaše je tlo kiselo.

Neutralno zemljište

Ako ste oba testiranja obavili, a nijedno nije dovelo do reakcije mehurića, pH vašeg tla je u neutralnom opsegu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.