· · Komentari: 0

Pet savršenih biljaka za zimu: Dekorativne, lako se gaje i sjajno uspevaju u kućnim uslovima

Ulepšavaju i oplemenjuju svaki prostor, a mogu zimi lepo napredovati

1667818162_shutterstock_2006388299.jpg
Foto: Shutterstock

Postoje vrste sobnih biljaka koje, uz pravilnu negu, zimi lepo napreduju, a njihovi cvetovi predstavljaju savršenu dekoraciju u domu. Ako želite da u svoj dom tokom zimskih dana unesete letnje boje, odaberite vrste sa cvetovima omiljenih boja i pravilno ih pripremite za sadnju.

Treba znati da nekoliko vrsta dekorativnih biljaka sjajno uspeva u kućnim uslovima, a uz pravilnu negu cvetaće tokom čitave zime.

1. Zanosna ljubičica

LJubičice su vrlo dekorativne i cvetaju mnogo duže nego bilo koje druge zimske biljne vrste. Od jeseni do proleća daju mnogobrojne cvetove, a vrlo lepo uspevaju ako ih gajite u saksijama, žardinjerama kraj prozora ili visećim saksijama. Retko se gaje pojedinačno, već se najčešće uparuje nekoliko saksija ljubičica u raznim bojama – ljubičastoj, beloj, plavoj, crvenoj, narandžastoj i žutoj.

Jesen je idealno vreme da ih zasadite, a u kući odlično uspevaju na sunčanom ili delimično tamnom mestu, koje je toplo i zaštićeno od prekomernih direktnih sunčevih zraka. Ovoj biljci prija optimalna sobna temperatura od otprilike 18 do 25 stepeni.

Pročitajte još: Najbolje biljke za držanje u spavaćoj sobi: One ne traže mnogo svetla

Uvenule cvetove i listove treba redovno uklanjati. Cveće zalivajte vodom koja je odstojala na sobnoj temperaturi i to tako što saksiju stavite na pola sata na podmetač napunjen vodom, a zatim iz njega odstranite višak vode. Tokom cvetanja proredite zalivanje, ali ne dozvolite da zemlja bude suva. Ova biljka ima dlačice na listovima pa ih nemojte orošavati, a saksiju je najbolje da držite na vlažnim kamenčićima.

2. Ciklama

Biljka ciklama cveta zimi i ima zaista neodoljiv cvet. Ciklama zahteva svežije prostorije i temperature oko 10 ili 15 stepeni. Voli severne delove stana i najbolje je da je stavite pored prozora. Ovoj biljci prija kada je zemlja u saksiji u kojoj se nalazi vlažna, a najbolje je saksiju uranjati u vodu kako bi biljka pokupila onoliko vlage koliko joj je potrebno. Saksiju možete držati i na vlažnim kamenčićima. Vazduh u prostoriji vlažite raspršivačem, nikako direktno na biljku.

Tokom cvetanja, od jeseni do proleća, smanjite zalivanje. Ciklama je tada osetljivija na visoku temperaturu i suvi vazduh, kao i na centralno grejanje i promaju. Ciklame tokom zime zalivajte samo u tanjirić koji se nalazi ispod saksije.

3. Azaleje

Šarmantne azaleje gajite sa mnogo vode i pažnje da nikad ne budu izložene direktnom suncu. Busen ne sme da im bude sasvim suv, a biće dovoljno da ih zalivate svaki drugi dan i suvišnu vodu prosipate iz tacne. Saksiju možete da uronite u vodu sobne temperature, sve dok mehurići prestanu da izlaze. Trebalo bi da precvetale cvetove uvek pažljivo odlomite ili odsečete makazama.

Pročitajte još: Sve što treba da znate o NEGI KUĆNI BILJAKA TOKOM ZIME: Na ove stvari treba da obratite pažnju

Od sredine maja azalejama prija svež vazduh na otvorenom pa ih, ako imate mogućnosti, iznesite napolje. Pre prvih mrazeva saksiju unesite u kuću, na hladno i svetlo mesto, a u toplije prostorije možete je preneti tek kada pupoljci počnu da dobijaju boju. Okvirna temperatura koja im prija je od 13 do 18 stepeni. Azaleje ne smeju da budu u direktnom kontaktu sa zagrejanim vazduhom, a kao znak da im nešto ne prija primetićete opuštene cvetove.

4. Madagaskarski jasmin

Da bi uspevao u kućnim uslovima i cvetao tokom zime, ova vrsta jasmina traži mnogo svetla, ali je treba skloniti od direktnih sunčevih zrakova. Vole mesta pored prozora, a prija im temperatura od oko 13 stepeni Celzijusa i zalivanje jedanput nedeljno vodom sobne temperature bez kamenca. Leti je zalivajte dva do tri puta nedeljno, a prihranjujte na dve nedelje. Stavite je na mokre kamenčiće i time osigurajte stalnu vlažnost vazduha. Madagaskarskom jasminu ne prija promaja i duvanski dim, već sveži prostori optimalne temperature.

5. Sobni zvonćič

Biljka sobni zvončić u prostor unosi radost, a za njeno lepo napredovanje povoljno je gajenje na istočnoj i severnoj strani kuće. Dok cveta morate je zaštititi od direktnih sunčevih zraka. Kako bi stalno cvetala potrebno ju je jedanput nedeljno prihranjivati đubrivom za cveće. U doba cvetanja redovno uklanjajte precvale cvetove, a nakon cvetanja duge mladice se mogu skratiti. Tokom zime biljku treba držati u prostoriji koja nije suviše hladna, ali i u kojoj nema jakog grejanja, a u to vreme, ne treba mnogo vode ni đubriva. U rano proleće presadite je u svežu zemlju za cveće.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.