· · Komentari: 0
cveće

Prelepa kraljica proleća: Evo šta sve treba da znate o MAGNOLIJI

Ime je dobila po Pjeru Magnolu, koga je Luj XIV poslao u svet da skuplja najlepše biljke za versajski vrt

1652631799_magnolija.jpg
Foto PIxabay

Magnolija voli sveže šumske terene jer je po prirodnom okruženju šumska biljka. Nije poželjno saditi je sa ostalim biljkama u skupini.

Pročitajte još: Cvet zvani MILION ZVONČIĆA: Trpi jako sunce, lako je za održavanje i obožava OVU jeftinu prihranu

Treba joj prostora, pa je zbog toga sadite samostalno ili na dovoljnoj udaljenosti od ostalih biljaka kako bi imala mesta da raste, da se razvija i konačno procveta u punom prolećnom sjaju.

April je pravo vreme za sađenje ove biljke, a najbolje ih je postaviti na suncu ili terenu koji je u blagoj senci, na mestima zaštićenim od jakog mraza i vetra. Biljku treba saditi plitko jer se koren zakorenjuje u površinskom sloju tla, i nemojte je okopavati da ne biste povredili koren.

POREKLO

Mada je u našem kraju najčešća ona sa ljubičastim cvetom, beličaste unutrašnjosti, magnolija ima čak 210 vrsta. Potiče iz Severne Amerike i istočne Azije, a u evropskim vrtovima je prisutna odavno. Naime, u proleće 1740. godine u francuski grad Nant stigla je posebna pošiljka, pravo iz Amerike. Bila je to velika magnolija, biljka u Evropi tog doba gotovo nepoznata. Ime je dobila po Pjeru Magnolu, koga je Luj XIV poslao u svet da skuplja najlepše biljke za versajski vrt.

Magnolija može da živi više od 100 godinaNa planeti postoji najmanje 95 miliona godina, a budući da se pojavila pre pčela, polako je menjala svoje cveće kako bi pčelama postala atraktivnija

OREZIVANJE

Magnolija se ne sme orezivati u jesen ili zimu, već se to radi odmah posle prvog talasa cvetanja - u proleće. Nikada nemojte uklanjati više od jedne trećine magnolije. Orezivanje je veliki stres za biljku, pa je posle toga podložna bolestima i štetočinama. Ako uočite oštećene, bolesne ili suve grane, nemojte oklevati da ih uklonite u bilo koje doba godine.

Pročitajte još: ŽUTA TRAKA rešava VELIKI PROBLEM koji muči sve biljke: Vežite je u bašti i uživajte u rezultatima

RAZMNOŽAVANJE

Po mnogima najlepša vrsta drveća i grmlja razmnožava se reznicama, semenom ili kalemljenjem. Magnolija cveta od aprila do juna, a prvo cveće se razvija sedam godina posle sadnje. Glavni oprašivači magnolije su pčele i bube. One nemaju nektar. Umesto toga imaju pelud obogaćen proteinima, koje pčele koriste kao hranu

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.