· · Komentari: 0
CVEĆE

Sobne biljke koje su teške za održavanje: Neke od njih imate i vi u svom domu! (FOTO)

Prelepe sobne biljke, koje će vam zadati muke. Moraćete dobro da se potrudite oko njih.

1626088151_kalanchoe-4837008_1920.jpg
FOTO: Piksabej

Biljke obogaćuju vaš dom: Osvežavaju vazduh, unose dodir prirode u vaš dom i izgledaju lepo. Ali u zavisnosti od vašeg prostora i navika, držanje izbirljive biljke može biti zaista frustrirajuće!

Predstavljamo vam pet biljaka koje su temperamentne i komplikovane za održavanje, a neke od njih sigurno imate u stanu.

Pročitajte još: Mojsijeva torbica u cvetu krije poklon za vas: Lako se održava i uspeva svima! (FOTO/VIDEO)

1. Lirasti fikus

Za uspeh sa svim vrstama fikusa, uključujući i lirasti fikus, potrebno je svetlo, dosta svetla. Sa bilo kojom vrstom promene, lišće im odmah svene. Lirasti fikus takođe voli vlagu i vlažno zemljište, ali ne previše zalivanja, pa se vi snađite kako da mu ugodite.

2. Sobna paprat

Kada mu opadne lišće, pravi se nered. Ove popularne viseće biljke vole vlagu, zbog čega su popularne leti, ali pate na suvom zimskom vazduhu. Osim ukoliko ne volite da vaš dom bude topao i vlažan - i ako imate mesto gde sobna paprat može dobiti čestu, ali indirektnu sunčevu svetlost - biće teško održavati je u životu. 

3. Spatifilum

Oni su omiljeni u zatvorenim komercijalnim prostorima, poput tržnih centara, zbog širokog lišća i atraktivnog cveća, ali ako niste fan zalivanja, ovo nije biljka za vas. Brzo će uvenuti, napiti se vodom i opet uvenuti i na kraju se samo neće oporaviti. Spatifilum ne voli da stoji pored prozora, gde je promaja, a takođe mogu biti osetljivi na hemikalije poput hlora u vašoj vodi, što može prouzrokovati promenu boje lišća, koji će postati smeđi.

4. Dracena

Dracene su popularne za enterijer jer su visoke, ali kompaktne. Potrebni su im pravi uslovi - blago vlažno zemljište i vlaga - ili će izgubiti lišće i dobiti smeđe vrhove na krajevima. Zmajevo drvo voli laganu hladovinu (direktna sunčeva svetlost može da sprži lišće) i povremeno prskanje vodom da bi ostalo vlažno, ali ne previše vlažno.

Pročitajte još: Najređi cvet koji cveta jednom u 3.000 godina: Najavio je dolazak Bude! (FOTO/VIDEO)

5. Kroton

Biljka koja se obično pojavljuje u radnjama u jesen, a sa tim narandžastim, žutim i crvenim venama u zelenom lišću izgledaju kao lepa dopuna jesenjem dekoru. Ali u stvarnosti, biljke kroton su osetljive na slabo svetlo i promaju, a takođe su i izbirljive u zalivanju. U tamnom uglu izgubiće blistavu boju - ali premeštanjem u nove uslove listovi mogu da opadnu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.