Oglas
· · Komentari: 0
TRADICIJA

Ivana Veličkov se dva puta PORODILA sama kod kuće: Sada pomaže drugim ženama da se oslobode STRAHA

Ivana Veličkov je "porođajni asistent" i pomaže porodiljama da što bolje prođu kroz najlepše životno iskustvo.

1612354567_Ivana-Velickov.PNG
Ivana Veličkov Foto: Milica Ristić
Oglas

"Bila sam mala kada sam prababu pitala ko je bila njena babica?" - ovim rečima Ivana Veličkov počinje razgovor. Ona je, zaista, posebna žena. Ivana ima četiri "zanimanja, najlepša na svetu. Majka troje dece, vaspitačica, koncervator ikona i babica.

Pročitajte još: Ovih sedam emotivnih stanja žena prođe kad napuni 50 godina

- Naravno, moja prababa se pordila u kući, a kućna seoska babica se do mog rođenja upokojila. Ali to je bilo moje prvo interesovanje za babičke veštine - kaže Ivana.

Suprug može, ali i ne mora da prisustvuje porođaju Foto: Marko Rupen

Ivana Veličkov je bila student Akademije SPC- restaurator i student pedagoških nauka kada je prvi put u Hrvatskoj videla kućni porođaj jedne njoj drage žene.

Porođaj u kući mi je potpuno promenio život

- Taj porođaj pobudio je u meni veliku potrebu za majčinstvom i babištvom. Porodivši se devet meseci nakog tog porođaja,u porodilištu videla sam da bolnički i kućni porođaj nemaju mnogo dodirnih tačaka - kaže Ivana.

Zbog toga je odlučila da drugo dete rodi kod kuće. I sve je prošlo u najboljem redu. Kasnije je i treću ćerkicu, takođe, dofila kod kuće u - vodi.

Pročitajte još: Da li su ženama bolje društvo drugarice ili MUŽEVI? Evo odgovora koji će vas ŠOKIRATI

Rođenje treće bebice u kući, u prisustvu supruga Foto: Marko Rupen

Posle toga život je vodio dalje i, sa tri deteta, ostavila je dva dobro plaćena posla vaspitačice i restauratora i upisala je srednju medicinsku školu i, posle toga, fakultet za babicu. Takođe, imala je i iskustvo bolničke babičke prakse u Beogradu i kućne babičke prakse u inostranstvu.

Ivanini vodiči
Ivanin put i trud iznedrili su dve autorske edukacije:"Psihofizičku pripremu trudnica i partnera za porođaj i babine" i "Personalni porođajni asistent".
Lično iskustvo je najvažnije za babicu.

- Izuzetno je lepo imati lično iskustvo bolničkog i kućnog porođaja jer onda kao majka mogu da uporedim i znam kako je drugoj ženi. "Nikoga ne uči ono što sam nisi ispunio delom", kažu mudri ljudi, a ovo je  moja životna tema, majčinska i profesionalna babička tema koju mogu da potrepim ličnim i profesionalnim iskustvom. - ističe Ivana.

Pročitajte još: Ne bacajte vodu od KROMPIRA. To je PRVA pomoć protiv opadanja kose!

Ivana je "porođajni asistent", član medicinskog tima stručnjaka koji je emotivna i informativna podrška tokom trudnoće porođaja i babinja.

Asistent uvek podržava izbor majke.

- Odmah da se razumemo, asistent podržava ženin izbor i ne zastupa ideju bilo kakvog načina porođaja. Cilj porođaja su uvek zdrava majka i zdrava beba. Cilj  nije postići dejstvo epiduralne anestezije, kao što nije uvek cilj porođaj kod kuće.Moja dobronamerna kritika prirodnom porođaju danas je da smo se već niz decenija i generacija odvojili od prirode, a neke žene žele prirodni porođaj - naglašava Ivana.

Pročitajte još: Psiholog Marina savetuje: Šta uraditi kada on kaže da mu "TREBA PROSTORA"?

Proučavajući tradicionalno babištvo Ivana je zaključila da su žene između 1945-1975. godine sadile baštu, kopale, ložile šporet i vodile drugačiji način života. Kroz te aktivnosti postizale su optimalno pozicioniranje bebe u karicu i mnoge druge dobrobiti za postizanje prirodnog, zdravog porođaja. Taođe, Jele su organsku hranu.

Nekada su prenosile iskustvo porođaja, a žene sada prenose samo strah is tid.

- Žene su nekada jedna drugoj prenosile znanje o rađanju. Danas se među ženama i sa kolena na koleno prenose stid i strah! Danas jedemo "brzu hranu". Danas sedimo za kompijuterom. Nama je potreban veliki napor i trud da bi došle do rezultata koje su naše bake postizale svojim načinom života! Zato sam tu. Zato je tu moja školica za trudnice. Da omogućim ženama znanje umesto straha od nepoznatog. Da se u miru rađaju novi životi! - zaključuje Ivana.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas