Oglas
· · Komentari: 0
MEDICINA

Najveća RADOST ili opravdan STRAH? Sve žene SANJAJU o TRUDNOĆI, a onda se UPLAŠE

Kada (ne)realan strah nadjača radost.

1604666137_Depositphotos_76539285_xl-2015.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Rođenje deteta je prelep čin, neuporediv sa bilo čim drugim, jer majci donosi najveću radost i neraksidivu vezu sa bebom koja je tek ugledala svet. Međutim, koliko god ovo iskustvo bilo magično, ono je i bolno, najpre fizički, a katkad i psihički.

Doktorka Maja Milosavljević, psihijatar, Šef Kabineta za perinatalnu i reproduktivnu psihijatriju Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu iznela je neke najvažnije smernice.

Trudnoća i porođaj su najkritičniji trenutak u životu žene.

-  Period trudnoće i porođaja u životnom ciklusu žene oduvek se smatrao razdobljem neizmerne radosti i sreće. Samim tim, svako odstupanje od blagostanja je lično, ali i kulturološki i društveno teško prihvatljivo - kaže doktorka.

Perinatalna psihijatrija
Zasebna oblast psihijatrije, takozvana "perinatalna psihijatrija", bavi se različitim psihičkim poremećajima koji se javljaju u toku trudnoće i prve godine nakon rođenja deteta.

Pročitajte još: RODITELJI POMAHNITALI ZA TRIKOM IZ VRTIĆA: Vaspitačica uči decu da postanu samostalna u OVOJ SITUACIJI (VIDEO)

Institut za mentalno zdravlje je jedina psihijatrijska ustanova u Srbiji u okviru koje postoji kabinet posvećen ovoj vrsti patologije, gde rade psihijatri, socijalni radnici i psiholozi.

Doktorka ističe da psihološke posledice koje se mogu javiti kod žena nakon porođaja mogu biti različitog intenziteta, od blažih formi, kada govorimo o traumatskom stresu, pa sve do postporođajnog posttraumatskog stresnog poremećaja.

Stres očeva
Najnovija istraživanja govore da i partneri koji prisustvuju porođaju mogu razviti simptome posttraumatskog stresa - "postporođajni stres očeva".

Pročitajte još: TRENDOVI u roditeljstvu koji su PREVAZIĐENI: Da li ih i dalje koristite?

- On se manifestuje simptomima nametanja (npr. u vidu misli koje se porodilji nameću protiv njene volje, ili snova sa sadržajem vezanim za porođaj), zatim izbegavanja (izbegavaju se sva mesta povezana sa sećanjem na rođenje deteta, odlazak ginekologu, naredne trudnoće, kao i dojenje ili kontakt sa novorođenčetom) i prenadraženosti (uznemirenost, napetost, poremećaji spavanja i sl.) - istakla je doktorka.

Žene sa ovakvim poremećajima porođaj su doživele kao traumu i prisećaju ga se sa bolom, strahom ili tugom. 
Osećaj krivice ili stida
Neretko porodilje sa simptomima PTSP-a osećaju krivicu ili stid zbog situacije u kojoj se nalaze. Dojenje može podsećati ženu na sam proces rađanja, ali sa druge strane može predstavljati i isceljujuće iskustvo, koje joj pomaže u prevazilaženju simptoma PTSP-a i daje joj mogućnost da se dokaže kao "uspešna majka". 

Sprovedena su brojna istraživanja na ovu temu, a jedno naše istraživanje uključivalo je 150 prvorotki i otkrilo je učestalost, od dva procenta, pojave ovog poremećaja nakon mesec dana od porođaja. 

Pročitajte još: Pet PITANJA koja svi postavljaju TRUDNICAMA, a dovode ih do ludila

Učestalost postporođajnog PTSP-a u svetu se procenjuje na oko dva odsto porodilja, ali je značajno veći procenat

Znamo danas da se većina porodilja sa simptomima traumatskog stresa spontano oporavi u prva tri meseca nakon rođenja deteta i važno je napomenuti da sve one ne razviju teže forme psiholoških poremećaja.

Pročitajte još: Koje GODIŠNJE DOBA je idealno za BEBU: Da li je sada pravo vreme

Čovek ima veliku moć da se prilagođava novonastalim situacijama i da u tom procesu nastane ozdravljenje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas