· · Komentari: 0
ispravno

Sva pravila održavanja KOŽNE OBUĆE: Kako se odlažu, četkaju, a šta posebno ne vole!

Prvo i najvažnije pravilo je - koža ne trpi vlagu! Kožne cipele, a naročito one od prevrnute kože, nikada ne smete prati.

1608809584_Depositphotos_173765158_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Kožna obuća oduvek važi za najkvalitetniju. I jeste. Kožne cipele ili čizme prilagođavaju se stopalu, prirodan su materijal, noga diše. Svaka žena zna da su kožne cipele najudobnija svakodnevna obuća (sa izuzetkom salonki sa stileto štiklom - ali za takve cipele vredi trpeti).

Još jedan kvalitet kožne obuće jeste dugotrajnost. Cipele od kože nikada ne biramo za jednu sezonu, jer vrlo dobro znamo da ćemo ih nositi nekoliko godina. Pa, ipak, da bi one i posle dužeg vremena izgledale kao nove, neophodno ih je valjano održavati.

Pročitajte još: Kako da nanosimo šminku sa ŠLJOKICAMA? Pet pravila

Kako se pravilno održavaju kožne cipele?

Prvo i najvažnije pravilo je - koža ne trpi vlagu! Kožne cipele, a naročito one od prevrnute kože, nikada ne smete prati. 

Kako se održavaju cipele od prevrnute kože?
Velur, antilop, nubuk - prelepi su, ali osetljivi. Za njih je zaštita od vlage, u bilo kojoj sezoni osim letnje, neophodna.  Za čišćenje ove vrste kože može se upotrebiti četka od prirodne dlake, ali postoje i specijalizovane četke. Na njih se ne sme nanositi nikakva masnoća, krema ili vazelin, već se moraju održavati posebnim sprejevima. Kada četkate cipele od prevrnute kože, svaki potez vucite u istom pravcu. Za skidanje mrlja, ne sme se koristiti vlažna pamučna krpa ni u kom slučaju. Postoji čitav niz bagih pena koje služe za njihovo čišćenje. 

Najvažnija za održavanje kožne obuće svakog tipa jeste četka. Četka od prirodne dlake primenjiva je na svim tipovima kožne obuće i upravo se njom uklanja prljavština. U slučaju tvrdokornih mrlja može se upotrebiti deblja pamučna krpa. 

Kožne cipele nikada nemojte čistiti i negovati posle izuvanja. Koža upija vlagu dok nosimo cipele i neophodno je da se osuše iznutra, pre nego što počnemo da ih čistimo.

Zaštitite kožne čizme od vlage

Ako koža ne trpi vlagu, kako da je nosim zimi? Odgovor je jednostavan: sprej za impregnaciju kože. Ovakve sprejeve možete naći gotovo u svakoj prodavnici cipela. Važno je samo da obratite pažnju na sadržaj. Impregnatori na bazi vazelina, ulja i bilo kakve masnoće nisu pogodni za prevrnutu kožu. 

Pročitajte još: Nemojte praviti GREŠKE! Evo koliko često treba PRATI određene komade GARDEROBE

Cipele od kože moraju se sušiti prirodnim putem, na vazduhu. Ukoliko probate da ih sušite kraj radijatora ili drugog izvora toplote, đon će se iskriviti i odlepiti.

Foto: Deposit

Kako se održavaju cipele od glatke kože?

Osnovno sredstvo za održavanje cipela od glatke kože je krema za cipele u odgovarajućoj boji. Kremu bi trebalo nanositi na suve cipele, nakon skidanja prljavštine, bar dva puta nedeljno. 

Krema za cipele nanosi se posebnom četkom i dobro utrljava kružnim pokretima. Nakon što koža upije kremu, potrebno je četkom izglancati cipele. Visoki sjaj može se postići i pamučnom krpom. . 

Pročitajte još: TRIKOVI ZA SAVRŠENO ČISTU OBUĆU: Sve što je potrebno imate u kući

Kako se odlažu kožne čizme?

Kada se sezona završi, važno je da vaše nove kožne čizme pravilno spakujete. Sačuvajte kutiju u kojoj ste ih kupili i kalupe koje ste u njima našli. 

Pre odlaganja u kutiju, čizme dobro osušite i namažite kremom (ili nasprejišite). U njih ubacite kalupe, pazeći da savršeno legnu. Ukoliko ste ipak bacili kalupe ili kutiju, pobrinite se da čizme napunite starim novinama. One će im ouvati oblik i kupiti vlagu. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.