· · Коментари: 0
ИСТРАЖИВАЊА

Знате ли шта би се догодило када би ЧОВЕК ПРЕСТАО ДА СПАВА? Одговор је ЗАСТРАШУЈУЋ

Научници су открили шта би се десило са човеком који не спава, али и шта изазива аутоимуне болести.

1603794406_Depositphotos_156634494_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Иако истраживачи још покушавају да сазнају зашто је тачно људима неопходан сан, истраживања на животињама показују да је он нужан за преживљавање.

Прочитајте још: ДОБРА ВЕСТ! И алкохол штити наше здравље, ево и како

На пример, док обични пацови углавном живе од две до три године, они који су лишени РЕМ фазе у просеку живе свега пет недеља, док они који су лишени свих фаза спавања живе отприлике три недеље.

Пацови без сна су брзо умирали са ранама и високом температуром...

Пацови којима је ускраћен сан такође развијају неуобичајено високу телесну температуру са појавом рана на репу и шапама. Ране се могу појавити јер им се погоршава стање имуног система.

Бактерије и аутоимуне болести

Истраживачки тим са Јејла на прагу је открића које би могло потпуно да измени приступ аутоимуним болестима.

Прочитајте још: Да ли сте знали да када пишете на телефону, ваша кичма ПРОЖИВЉАВА ПАКАО: Можете бити трајно ОШТЕЋЕНИ

Наиме, њихов рад објављен у часопису "Сајенс", објашњава да аутоимуне реакције у организму настају услед бактерије у цревима зване enterococcus gallinarum. Аутоимуни одговор, кажу, може се покренути када бактерија спонтано пређе из црева у друге органе, попут слезине, јетре и лимфних чворова.

Аутоимуна болест је хронично упално стање.

Иначе, аутоимуна болест је хронично упално стање узроковано имунолошким ћелијама пацијента, које погрешно верују да је тело угрожено и тако реагују нападајући здрава ткива.

Прочитајте још: ПОДМУКЛЕ су и УВЕК НАЂУ ПУТ до нашег стомака: ОВА ПИЋА имају СКРИВЕНЕ КАЛОРИЈЕ

Лупус, реуматоидни артритис и Хашимотов тиреоидитис само су три од више од стотину стања која се убрајају у ову категорију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.