Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСХРАНА

Храна може да буде ЗАМКА: Стручњак објашњава зашто једемо и кад нисмо гладни

Нутриционисти и психотерапеути се слажу да нису све глади исте, као и да се многи умирују гутањем укусних залогаја. Они свима који су увек гладни саветују једноставно решење.

Depositphotos_182241508_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Чему служи и шта начин исхране све показује, објашњава магистар психологије, нутрициониста и специјалиста психотерапије Јелена Суботић Кривокапић:

Прочтиајте још: Дијета је добра ако човек не гладује и ОБАВЕЗНО уноси две ствари

- Сви знају да је храна суштински неопходна за опстанак, али је истина и да конзумирање хране често нема везе са осећајем глади - каже нутрициониста.

Такав чин може да се повеже са хедонизмом, уживањем и задовољством појединца у емотивном смислу. То најбоље осликава обиље на столу, чиме многи желе да истакну своју моћ и друштвени статус. У таквим околностима храна је и саставни део дружења са драгим особама.

Храна има моћ да умири, да нас врати у детињство и многи губе контролу.

Храна може да буде замка и да се уноси више него што нам је заиста потребно. Касније, може доћи до општег незадовољства, чак и гојазности или неких других поремећаја исхране. Храна у себи крије и психолошку црту, наводећи нас да циљано посегнемо за одређеном намирницом. Када је особа незадовољна, често се чује изрека “храна ће све поправити”, и тражи шта ће да једе.

Катанац на фрижидер или самоконтрола? Фото: Депозитфото

- У великом броју случајева храну конзумирамо због потребе ума, а не тела и сигурно сте чули за изреке “гладан љубави”, “празна или гладна душа”, “гладне очи” - каже нутрициониста.

Шта нам недостаје?
Треба да се запитамо шта нам у животу недостаје. Пажња, љубав, загрљај, додир, помоћ или нешто друго. Ако себи дате тачан и искрен одговор на ово питање, на добром сте путу да храну из фрижидера замените разговором са блиском особом, шетњом или доношењем нових конкретних одлука.

Због стресног времена у коме живимо, већина једе у касним сатима. Физичка и психичка исцрпљеност доводе до умора, али и жеље за опуштањем која често води у погрешном правцу. И шта се тада дешава? Посежемо за великим количинама шећера и угљених хидрата док не попунимо “све празнине”. Тек тада долазимо до осећаја мира и задовољства, што наравно није тачно.

Због стреса многи само храном могу да се умире.

- Постоје различите врсте глади, а осим праве, биолошке глади, постоји и лажна, емоционална глад као психолошка потреба човека - иситче нутрициониста.

Храна има моћ да нас у одређеним тренуцима растерети и утеши, ослободи стреса. Рецимо, враћањем у најраније детињство, у кухињу баке или мајке и припремањем јела која смо тада волели, одагнаћемо тугу и орасположити се. Исти ефекат се добија и када узмемо комадић чоколаде.

Вода је кључ
Унос воде нас спасава од исцрпљености и депресивног расположења. Више од 70 одсто тела чини вода, па када организам има довољно течности, без проблема транспортује хормоне среће. Вода, и то хладна, важна је за ублажавање беса и агресије.

Прочитајте још: Како да изгубите чак 20 килограма за само 90 дана

Шта је још добро за буђење добрих емоција потиснутих стресом?
- Смањивању стреса, рецимо, помаже и жвакање чврсте хране, као што су шаргарепа и јабука, јер опушта и центар за агресију у мозгу, што помаже да се у ситуацијама беса особа исконтролише - истиче Суботић - Кривокапић.

Витаминска салата сачињена од купуса, цвекле, јабуке и другог воћа и поврћа које вам падне на памет, подиже и психолошко и физиолошко стање човека.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas