· · Коментари: 0

КЕТО дијета: Један од најделотворнијих начина да изгубите килограме

Уколико још увек нисте, испробајте кето дијету и уверите се у њен учинак

1655290739_keto-5534051_960_720.jpg
Фото: Пиxабаy

Кето дијета је конципирана тако да подразумева исхрану намирницама са високим процентом масти, и јако ниским садржајем угљених хидрата. Она делује тако што тело улази у стање кетозе, у јетри, како би масти почеле да се користе као извор енергије.

 Кетоза заправо представља природан процес који тело покреће како би нам помогло да преживимо у тренуцима када гладујемо. За време овог процеса производимо кетоне, који настају од разлагања масти у јетри. Кето дијета има за циљ да исфорсира овај процес, односно да тело доведе у ово специфично метаболичко стање, не гладовањем, већ смањењем уноса угљених хидрата. Осим што доприноси мршављењу, студије су показале да кетогена дијета доприноси побољшању стања код оболелих од дијабетеса. 

Прочитајте још: Спавао је у позоришту, а живот изгубио на сцени: Шест година од смрти Милорада Мандића Манде

Ову дијету не можете започињати и прекидати када ви хоћете. Да би она била делотворна, тело мора да уђе у стање кетозе и тек онда почиње губитак килограма. Тело долази у ово стање најраније после 2 дана од почетка дијете, а најкасније после 7. Ово зависи од вашег организма. Можете убрзати процес уласка тела у кетогено стање тако што ћете тренирати на празан желудац, уносити довољну количину воде и смањити унос угљених хидрата на 20 г дневно.

У наставку ћете видети које намирнице треба а које не треба да конзумирате у току овог режима исхране. Изаберите намирнице по вашем укусу и направите јела која волите. 

Намирнице које треба да конзумирате: 

Јаја
Пилетина
Масна риба: дивљи лосос, харинга и скуша
Месо: говедина, дивљач, свињетина
Млечни производи с пуно масноће: јогурт и маслац
Пуномасни сир: чедар, моцарела, козји сир и крем сир
Орашасти плодови и семенке: бадеми, ораси, семенке бундеве, кикирики и ланено семе
Маслац од орашастих плодова: маслац од кикирикија, бадема и индијских орашчића
Здраве масти: кокосово уље, маслиново уље, уље авокада, кокосов маслац и сезамово уље
Авокадо: авокадо можете додати било којем оброку или ужини
Поврће: зеље, броколи, рајчица, гљиве и паприка

Фото: Пиxабаy

Намирнице које не треба да конзумирате: 

Хлеб и пецива: бели хлеб, интегрални хлеб, крекери, колачићи, пецива
Слаткиши и слатка храна: шећер, сладолед, бомбоне, јаворов сируп, агавин сируп и кокосов шећер
Заслађена пића: газирани сокови, воћни сокови, заслађени чајеви 
Тестенина: шпагете и резанци
Житарице и производи од житарица: пшеница, рижа, зоб
Поврће: кромпир, слатки кромпир, бундева, кукуруз и грашак
Воће: агруми, грожђе, банане и ананас
Умаци са великом количином угљених хидрата као што су они за роштиљ, слатки прељеви за салату
Одређена алкохолна пића: пиво и слатка пића

Кето дијета је позната по томе што се килограми ретко кад враћају. Међутим пре почетка примене, посаветујте се са својим доктором или нутриционистом како би сте добили потврду да ваш организам може да победи овај кето изазов. 

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.