· · Komentari: 0

KETO dijeta: Jedan od najdelotvornijih načina da izgubite kilograme

Ukoliko još uvek niste, isprobajte keto dijetu i uverite se u njen učinak

1655290739_keto-5534051_960_720.jpg
Foto: Pixabay

Keto dijeta je koncipirana tako da podrazumeva ishranu namirnicama sa visokim procentom masti, i jako niskim sadržajem ugljenih hidrata. Ona deluje tako što telo ulazi u stanje ketoze, u jetri, kako bi masti počele da se koriste kao izvor energije.

 Ketoza zapravo predstavlja prirodan proces koji telo pokreće kako bi nam pomoglo da preživimo u trenucima kada gladujemo. Za vreme ovog procesa proizvodimo ketone, koji nastaju od razlaganja masti u jetri. Keto dijeta ima za cilj da isforsira ovaj proces, odnosno da telo dovede u ovo specifično metaboličko stanje, ne gladovanjem, već smanjenjem unosa ugljenih hidrata. Osim što doprinosi mršavljenju, studije su pokazale da ketogena dijeta doprinosi poboljšanju stanja kod obolelih od dijabetesa. 

Pročitajte još: Spavao je u pozorištu, a život izgubio na sceni: Šest godina od smrti Milorada Mandića Mande

Ovu dijetu ne možete započinjati i prekidati kada vi hoćete. Da bi ona bila delotvorna, telo mora da uđe u stanje ketoze i tek onda počinje gubitak kilograma. Telo dolazi u ovo stanje najranije posle 2 dana od početka dijete, a najkasnije posle 7. Ovo zavisi od vašeg organizma. Možete ubrzati proces ulaska tela u ketogeno stanje tako što ćete trenirati na prazan želudac, unositi dovoljnu količinu vode i smanjiti unos ugljenih hidrata na 20 g dnevno.

U nastavku ćete videti koje namirnice treba a koje ne treba da konzumirate u toku ovog režima ishrane. Izaberite namirnice po vašem ukusu i napravite jela koja volite. 

Namirnice koje treba da konzumirate: 

Jaja
Piletina
Masna riba: divlji losos, haringa i skuša
Meso: govedina, divljač, svinjetina
Mlečni proizvodi s puno masnoće: jogurt i maslac
Punomasni sir: čedar, mocarela, kozji sir i krem sir
Orašasti plodovi i semenke: bademi, orasi, semenke bundeve, kikiriki i laneno seme
Maslac od orašastih plodova: maslac od kikirikija, badema i indijskih oraščića
Zdrave masti: kokosovo ulje, maslinovo ulje, ulje avokada, kokosov maslac i sezamovo ulje
Avokado: avokado možete dodati bilo kojem obroku ili užini
Povrće: zelje, brokoli, rajčica, gljive i paprika

Foto: Pixabay

Namirnice koje ne treba da konzumirate: 

Hleb i peciva: beli hleb, integralni hleb, krekeri, kolačići, peciva
Slatkiši i slatka hrana: šećer, sladoled, bombone, javorov sirup, agavin sirup i kokosov šećer
Zaslađena pića: gazirani sokovi, voćni sokovi, zaslađeni čajevi 
Testenina: špagete i rezanci
Žitarice i proizvodi od žitarica: pšenica, riža, zob
Povrće: krompir, slatki krompir, bundeva, kukuruz i grašak
Voće: agrumi, grožđe, banane i ananas
Umaci sa velikom količinom ugljenih hidrata kao što su oni za roštilj, slatki preljevi za salatu
Određena alkoholna pića: pivo i slatka pića

Keto dijeta je poznata po tome što se kilogrami retko kad vraćaju. Međutim pre početka primene, posavetujte se sa svojim doktorom ili nutricionistom kako bi ste dobili potvrdu da vaš organizam može da pobedi ovaj keto izazov. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.