· · Коментари: 0

Намирнице које умирују желудац: Могу смањити надутост, тегобе горушице и регулисати киселину

Уносом ових намирница нећете оптеретити систем за варење

1652794904_ella-olsson-rD3YrnhTmf0-unsplash.jpg
Фото: Унспласх

Проблеми са дигестивним трактом и варењем су све чешћи - све више људи пати од киселине и горушице, надутости, гасова и осталих проблема. Стрес, нередовна и неправилна исхрана и  мањак физичке активности могу довести до ових проблема. 

Осим биљних чајева који вам могу помоћи у ублажавању ових проблема, потрудите се да се на вашем менију нађу и ове намирнице које могу поспешити рад органа дигестивног тракта, а самим тим и знатно мање оптеретити и желудац.

Јогурт

Пробиотици који се налазе у јогурту стимулишу раст здраве цревне флоре, а која као последицу има брже пробављање хране, елиминацију токсина, па тако и мршављење. Ферментисани млечни производи имају вишеструку корист по здравље - нормализују рад пробавног система, смањују ризик од развоја срчаних и васкуларних болести, штите црева од паразита итд. јер су богате протеинима, калцијумом и бифидобактеријама. Бифидобактерије се везују за зид црева и граде природну баријеру, спречавајући везивање штетних агенаса.

Фото: Пинтерест

Међутим, нутриционисти препоручују да јогурт и све остале ферментисане млече производе узимате минимум сат и по након јела!

Прочитајте још: Ова јела можете јести и у ВЕЧЕРЊИМ САТИМА, а да се НЕ УГОЈИТЕ: Чак су добра и за ваше здравље

Јабуково сирће

Јабуково сирће због својих антимикробних и антиоксидативних дејстава најпримењивији је лек за лечење најширег спектра здравствених тегоба. Јабуково сирће се користило још и у време Хипократа, оца медицине, као лек за многе болести, а данас је уопштено да помаже у губитку килограма, смањењу холестерола, смањењу нивоа шећера у крви. Ова магична намирница изузетно је богата и витаминима Б и Ц, а како је изузетно јака можете је помешати са топлом водом и мало меда, како бисте на природан начин покушали да умирите желудац и регулишете киселину.

Пиринач

У само 28 грама пиринча је чак 6 грама влакана. Пиринач због тога игра важну улогу у смањењу затвора и регулирању пробавног система. Уједно је природни диуретик који помаже уклањању вишка воде из тела. Он има врло мало масти и холестерола због чега је одличан за смањење гојазности. Богат је нутријентима и нема већих негативних учинака за здравље.

Ђумбир

Ђумбир садржи преко 100 биоактивних једињења, минерала, витамина Б6, Б12, магнезијум, натријум, калцијум, гвожђе и друге елементе. Користи се не само као зачинска биљка, већ и као лек и превентивно средство за јачање отпорности организма. Побољшава дејство антибиотика и циркулацију. Не садржи токсичне материје, па се зато свакодневно може користити. Гингерол је уљана смола корена ђумбира, представља јак антиоксиданс и има противупално и антибактеријско дејство.

Прочитајте још: Напитак који чуда за организам, а потребна су само ДВА састојка

 Ђумбир се већ стотинама година користи за добро варење и за ублажавање цревних тегоба. Ова зачинска биљка има противупална својства и садржи ензим зингибаин, који помаже у варењу протеина. Чај од ђумбира ефикасно делује на непријатне дигестивне тегобе и чисти организам од отровних токсина који се таложе у организму.

Банане

Банане садрже  витамин Б6, витамин Ц, магнезијум, бакар, манган, калијум и друге елементе који су неопходни када је у питању здравље нашег организма. Како су богате и натријумом, оне су добар диуретик и помажу елиминисању накупљене сувишне течности у организму.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.