Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ових 10 намирница највише иритирају ЖЕЛУДАЦ: Оне отежавају варење и изазивају надутост

Организму треба обезбедити здраву исхрану

1661604982_Foto-Pixabay.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Желудац треба третирати као Феррари, а не као буре, кажу стручњаци, јер када тело добија право „гориво“  радиће ефикасније.  Организму треба обезбедити здраву исхрану, уз праву мешавину угљених хидрата, масти, протеина, воде, соли, витамина и растворљивих и нерастворљивих влакана, а све су то услови који ће спречити пробавне сметње.

10 намирница које највише иритирају желудац

Храна нам обезбеђује неопходне хранљиве материје, даје нам енергију и чак може да нам помогне да се одбранимо од болести. Али, те предности не важе за све намирнице. У ствари, у неким случајевима је сасвим супротан ефекат – одређене намирнице заправо могу да изазову здравствене проблеме, упале, иритације и исцрпе нам енергију. Најгоре од свега је што конзумирање одређене хране у већим количинама може да оптерети једног од главних играча у процесу варења – желудац. Ових 10 намирница сматрају се најгорим за стомак, изазивају надимање и отежавају варење.

1. Пржена храна – Пржена храна садржи много масти и може да изазове дијареју. Богати умаци, масни комади меса, намази од путера и кајмак такође могу да изазову проблеме. Стручњаци препоручују да се пржена храна замени печеном и лаганим сосевима, који садрже поврће уместо путера или кајмака.

2. Цитруси – Будући да су богати влакнима и кисели су, неким људима цитруси могу да иритирају желудац. Избегавајте поморанџе, грејпфрут и друго цитрусно воће ако имате проблема са стомаком.

3. Вештачки шећер – Уколико користет превише жвакаћих гума без шећера, направљене са сорбитолом, можете да добијете грчеве и дијареју. Храна направљена са овим вештачким заслађивачем може изазвати те проблеме. Америчка Управа за храну и лекове ФДА упозорава да можете да добијете дијареју ако једете 50 или више грама сорбитола дневно, иако чак и много мање количине наводно изазивају проблеме неким људима.

Прочитајте још: Салата препуна витамина: Расте као коров, а идеална је за подизање имунитета

4. Превише влакана – Храна богата здравим угљеним хидратима, попут интегралних житарица и поврћа, добра је за варење. Али, ако почнете да их једете много, ваш пробавни систем може да има проблема са прилагођавањем. Резултат тога су гасови и надимање. Зато постепено повећавајте количину влакана коју једете.

5. Пасуљ – Пасуљ је препун здравих протеина и влакана, али такође садржи и тешко сварљиве шећере који изазивају гасове и грчеве, а наше тело нема ензиме који би могли да их разграде. Зато тај посао преузимаје бактерије у нашим цревима, испуштајући пти томе гасове. Због тога се саветује да се пасуљ потопи у воду најмање 4 сата пре кувања како би се ослободио неких проблематичних шећера.

6. Купус и његови „рођаци“ – Поврће из породице крсташица, попут броколија и купуса, садржи исте шећере као и пасуљ због којих се у желуцу старају гасови. Ово поврће такође је богато влакнима што га може учинити тешким за варење. Ове намирнице много лакше је сварити ако се једу сирове, него куване, па уместо да кувате сладак купус, поједите салату од свежег купуса.

7. Фруктоза – Храна заслађена фруктозом, као што су газирани напици, слаткиши, воћни сокови, пецива… неким људима уопште не прија јер је тешко варе, што може да узрокује дијареју, надимање и грчеве.

8. Зачињена храна – Неки људи добију пробавне сметње или жгаравицу након што поједу зачињену храну, посебно када је у питању обилан оброк. Студије показују да љути састојак чили папричица, назван капсаицин, може да буде главни кривац за ове проблеме.

9. Млечни производи – Уколико приметите да млечни производи изазивају дијареју, надимање и гасове након конзумације, можда је у питању нетолеранција на лактозу. То значи да немате ензим који вари шећер у млеку и другим облицима млечних производа. Лекари препоручују избегавање такве хране или коришћење пилуле која садржи ензим који недостаје.

10. Пеперминт – Ова расхлађујућа намирница може да опусти мишиће на врху стомака, што узрокује да се храна врати у једњак. А ако се то дешава често жгаравица је следећи проблем који следи. Слично се дешава и услед конзумације чоколаде или кафе. Стручњаци кажу да је могуће смањити притисак који гура храну назад из желуца у једњак ако човек скине вишак килограма, једе мање порције и не лежи након јела.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas