Oglas
· · Komentari: 0

Namirnice kojima ne bi trebalo da ZAPOČINJETE DAN: Ova hrana na prazan stomak može negativno uticati na rad želuca

Mnogi ove namirnice jedu na prazan stomak, što može biti velika greška

1689164601_shutterstock_380603521.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Mnogi vole da dan započnu kafom, a da kasnije satima ne jedu ništa, verovatno misleći da je takva praksa zdrava, jer će se rešiti suvišnih kilograma. Međutim, to je više nego pogrešno, jer želudac postaje ranjiv kada je to prvo što smo pojeli (ili popili) ujutru, a onda napravimo dugu pauzu do narednog obroka.

Dakle – koje namirnice ne treba konzumirati na prazan stomak, da ne bi štetile organizmu?

Kafa

Jutarnja kafa je za mnoge obavezan ritual, međutim, kofein podstiče lučenje želudačne kiseline, što oštećuje sluznicu, ukoliko pre omiljenog napitka nešto ne pojedete. Zato, ako ste zaljubljenik u jutarnju kafu, prvo dobro doručkujte.

Ako mislite da će dodavanjem mleka napitak postati zdraviji - varate se. U ovom slučaju, formiraju se jedinjenja koja se u budućnosti, teoretski, mogu pretvoriti u kamenje u bubregu.

Mlečni proizvodi

Mlečne proizvode na prazan stomak takođe je bolje na jesti. Mnogi radije popiju samo jogurt nego da spreme kompletan doručak (u kojem je, naravno, jogurt dozvoljen kao jedna od namirnica). Neće vam se ništa strašno desiti, ali nema ni koristi, jer se sve "dobre" bakterije koje se nalaze u ovom proizvodu aktiviraju samo ako ste želudac napunili hranom. Bez toga, želudačni sok će uništiti sve korisne bakterije.

Banane

Ovo voće je bogato kalcijumom i magnezijumom, koji utiču na funkcionisanje srca i remete ravnotežu kalcijum-magnezijum u organizmu. A ova ravnoteža je neophodna u prevenciji depresije i arterijske hipertenzije.

Hrana sa visokim sadržajem šećera

Takvi proizvodi ne podižu raspoloženje, kao što se obično veruje, već ga, naprotiv, pogoršavaju. Činjenica je da šećer iritira pankreas i on počinje da proizvodi insulin, koji zapravo uništava sav taj šećer. Zbog toga nivo šećera u krvi opada, a mi posle nekog vremena postajemo tužni i razdražljivi.

Citrusi

Ove namirnice su bogate kiselinom, što izaziva gorušicu, i vremenom sve može rezultirati gastritisom ili, čak, čirom na želucu – ako se unose na prazan stomak.

Hladna i gazirana pića

Takva pića sužavaju krvne sudove, izazivaju iritaciju sluzokože i pogoršavaju lokalnu cirkulaciju krvi. Zbog toga je ujutru bolje dati prednost čaši obične vode sobne temperature.

Začinjeno

Izbegavajte prezačinjenu hranu na prazan stomak. Ona ima isti efekat na organizam kao kafa, što s vremenom može dovesti od gastrointestinalnih oboljenja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas