· · Коментари: 0

Седам намирница које не би требало да једемо на ПРАЗАН СТОМАК: Могу изазвати бројне тегобе у организму

Ако их једете на празан стомак, могу изазвати гастритис и успоравање метаболизма

1677148183_shutterstock_361616273.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Доручак је најбитније оброк, јер нам даје енергију коју нам је од пресудног значаја за цео дан, те га никако не смемо прескакати. Такође, веома је битно шта уносимо на празан стомак, јер бројне намирнице могу нам изазвати мучнине, киселину, надутост, и тромост.

Шта никако не би бисмо смели да поједемо на празан стомак?

Јогурт

Тешко је замислити доручак без омиљеног млечног напитка. Али, јогурт садржи здраве млечне бактерије које, не допиру до црева када се пије на празан стомак. Савет је да се пре конзумације јогурта обавезно нешто поједе.

Банана

Воће је добар избор намирнице на празан стомак, али не и банана, која може да доведе до наглог проста шећера, али потом и до његовог брзог пада. Неке особе ће зато имати нападе глади касније у току дана.

Цитрусни плодови

Лимун, наранџе, грејпфрут, мандарине су пуни витамина Ц. Међутим, киселина коју садрже може да нападне слузницу и узрокује болове у устима и грлу. Од свих цитруса једино је лимун разблажен са водом дозвољен.

Хладни газирани напици

Уколико се конзумирају на празан стомак, хладна газирана пића могу да изазову оштећење слузокоже мембране и смање доток крви у стомак. То за последицу има успорено варење и тегобе у пределу стомака.

Тесто с квасцем

Квасац, нарочито ако се конзумира ујутро, може да иритира желудац те узрокује јаку надутост и пробавне сметње. Дакле, ујутро избегавајте пецива и лиснато тесто.

Палачинке

Шец́ер који се додаје вец́ини прерађених намирница и други заслађивачи има исти ефекат на јетру као и конзумација велике количине алкохолних пића. Шећер из воћа је прихватљив јер садржи биљна влакана, али сама по себи велике количина фруктозе може преоптеретити јетру. Палачинке са слатким сирупом или крофне нису добар начин да почнемо дан.

Сирово поврће - посебно парадајз и краставац

Парадајз је одличан извор витамина Ц, али садржи и висок ниво танинске киселине која повец́ава киселост у желуцу и може довести до појаве чира. Гастритис и надутост су јаки након конзумирања краставаца на празан желудац.Сирово поврће обилује витаминима и минералима, али никако за доручак.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.