Нова студија је упоредила исхрану ултра-прерађене хране са исхраном фокусираном на минимално прерађену храну како би се проценио утицај на телесну тежину.
Клиничко испитивање, које је обухватило 55 одраслих (углавном жена) из Уједињеног Краљевства који су имали прекомерну тежину или су имали гојазност, пратило је учеснике на овим дијетама током осам недеља. На крају испитивања, учесници који су јели минимално прерађену храну попут овсених пахуљица куваних преко ноц́и и домац́е тестенине или јела од пилетине изгубили су отприлике 2 процента своје почетне тежине. Такође су сами пријавили значајнија побољшања у својој способности да контролишу жељу за храном у поређењу са људима на ултра-прерађеној исхрани. Међутим, људи на ултра-прерађеној исхрани такође су изгубили тежину - око 1 проценат своје почетне тежине - једуц́и намирнице попут замрзнутих оброка и плочица за доручак.
- Нисмо очекивали губитак тежине на исхрани са ултра-прерађеном храном, али то је вероватно зато што су учесници на почетку имали нездраву исхрану која није пратила дијететске смернице и побољшала се на ултра-прерађеној исхрани - каже водец́и аутор студије, др Самјуел Дикен, истраживач на одељењу за бихевиоралне науке и здравље Универзитетског колеџа у Лондону и Центру за истраживање гојазности у Енглеској, преноси Еверyдаy Хеалтх.
Да ли је разлика у губитку тежине значајна?
Др Дикен и други аутори кажу да иако смањење тежине од 2 процента на минимално прерађеној исхрани можда не делује као велико, то је значајно за период од осам недеља у којем испитаници нису активно покушавали да једу мање, и да би током годину дана то могло да се претвори у смањење тежине од 13 процената код мушкараца и 9 процената код жена. Међутим, за људе на ултра-прерађеној исхрани, губитак тежине током године може бити много мањи - 5 процената код мушкараца, 4 процента код жена.