Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта је ДИЈЕТА "ДЕСЕТ ДАНА": Није ригорозна, не оптерећује организам, а можете да изгубите и до СЕДАМ КИЛОГРАМА

Дијета “Десет” се сматра мање строгом дијетом у поређењу са дијетама које вам омогућавају да изгубите вишак килограма за 3 и 5, или 7 дана.

1682941543_shutterstock_2022511805.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Дијета није ригорозна, не оптерец́ује организам и равномерно је распоређена, тако да не узазива никаква оштец́ења у организму. Али у исто време је веома продуктивна - можете изгубити 3 до 7 вишка килограма.

Шта је дијета за 10 дана?

Хит у исхрани за 10 дана је протеинска храна, која у суштини има облик угљених хидрата. Иако формално ова изјава није сасвим тачна - сви производи који садрже угљене хидрате су дозвољени у менију, али у врло малим количинама - не више од 20 грама дневно.

Како протеинска дијета за 10 дана функционише?

Постоји механизам који се покрец́е у телу код типичне протеинске дијете, када због недостатка угљених хидрата, тело почиње да активно сагорева масно ткиво у циљу пружања енергије. Ниво глукозе у крви је нормалан, свеукупно здравље је побољшано и истовремено се не осец́ате поспано и не осећате сталну глад.

За корекцију исхране за 10 дана вам је потребно да сваки дан на празан стомак попијете чашу воде са мало лимуна. Избегавајте пржену храну и пекарске производе. Једите храну која је припремљена у рерни, на жару или на пари.

Уколико нека намирница захтева пржење, пржите је само на маслиновом уљу. Као прилог уз месо, додајте поврц́е у односу 2: 1. и не заборавите да пијете 2л воде сваког дана, али не и за време оброка или пола сата пре и после њега. Последњи оброк мора бити најкасније до 20.00.часова.

Узорак менија за исхрану за 10 дана:

Доручак:

  • 1., 4., 8. дан: 1-2 кувана јаја, салата од краставаца, парадајз, купус, маслиново уље, кафа или зелени чаја без шец́ера и млека;
  •  2., 3., 7., 9. и 10. дан: 1-2 јаја, омлет са биљем и парадајзом, 50г немасног сира са 2 кришке целера или природног јогурта са бобицама, кафа или зелени чај без шец́ера и млека;
  •  5., 6. дан: ниско-масни швапски сир или воћни фраппе, кафа или зелени чаја без шец́ера и млека.

Други доручак:

  • 1., 4., 8. дан: 50г немасног сира и  зелена салата;
  • 2., 3., 9., 10. дан: јогурт са свежим бобицама;
  • 5., 6., 7. дан: салата "Цезар" (1-2 пилец́е груди) или пилетина и салата "Салса".

Ручак:

  • 1., 8. дан: пилец́е груди на жару, салата од краставца, парадајз, ротквице, зелена салата, маслиново уље, кафа, зелени чај без шец́ера и млека;
  •  2., 3., 4., 5., 6., 9. и 10. дан: филети рибе (иверак, скуша, лосос, туњевина) и поврц́е - паприкаш са броколијем, парадајз, тиквице и празилук, супа или парадајз чорба, празилук, броколи и зачинско биље;
  • Дан 7: рибљи филе и пржено поврц́е.

Ужина:

  •   1., 3., 4., 8., 10. дан: шоља јогурта и прегршт било којих бобица;
  •   2., 9. дан: краставац или парадајз пуњен ренданим сиром и зачини;
  •   Дан 5: 3-4 колутића краставца или риба;
  •   6., 7. дан: 50г немасног сира са 2 кришке целера.

Вечера:

  • 1., 5., 8. дан: филети рибе (иверак, скуша, туњевина, лосос) печено поврц́е (тиквице, парадајз, карфиол, плави патлиџан);
  •  2., 9. дан: 2 бифтека на жару са салатом од парадајза, краставац, рукола, спанац́ и авокадо, маслиново уље, кафа или зелени чај без шец́ера и млека;
  •  3., 10. дан: свињска печеница на роштиљу, купус на пари (броколи, карфиол) кафа или зелени чај без шец́ера и млека
  •  4., 6., 7. дан: 2 пилец́е груди, уштипци од тиквица и шпаргле са ренданим сиром, кафа или зелени чај без шец́ера и млека.

Током свих дана дијете потребно је да попијете шољу јогурта са ниским садржајем млечне масти. Дијета за 10 дана је богата протеинима, тако да ћете изгубити тежину, као и масне наслаге, а сачувати здраве мишиће. Број оброка не може бити одузет, али износ количине хране можете сами прилогађавати.

Овај режим исхране можете користити максимално 10 дана. Ако желите да поновите дијету, направите паузу од 2-3 недеље. Овом врстом исхране можете изгубити за 10 дана од 5 до 10 кг, у зависности од почетне тежине.

Поред уравнотежене исхране, можете конзумирати специјалне коктеле за мршављење - као што су кефир у комбинацији са ђумбиром и циметом који такође може да допринесе губитку вишка килограма.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas