Не могу да се пореде са куповним.
Њоке су савршен избор као прилог, уз месо, уз различите сосеве. Укратко - тесто од кромпира је мали рај за све љубитеље ове поврћке у било ком облику. Међутим, иако их је у суштини једноставно за направити, треба бити мајстор и знати цаке за тесто за њоке, како би испале баш савршене - довољно мекане, а опет не гњецаве. Зато те мајсторије делимо са вама.
У наставку вас чека оригинални италијански рецепт за њоке!
Састојци:
- 800 г кромпира
- 500 г брашна
- 4 јаја
- 1 кашичица соли
- 80 г маслаца
Припрема:
Прво скувајте кромпир. Веома је битно да га скувате у кори, како не би постао превише воденаст. Када је скуван - пробајте виљушком, ољуштите га, исеците на мање комаде да се брже прохлади. Када више није врућ изгњечите га као за пире. Додајте и маслац.
Потом у другој посуди умутите јаја, па и њих додајте смеси. Додајте со, па постепено брашно уз константно мешање. Пред крај месите руком, и по мало такође наставите да додајете брашно. Немојте употребити више од препоручене количине брашна, како вам тесто не би било тврдо.
Тесто увијте у провидну фолију и нека одстоји пола сата у фрижидеру.
Развијте га на траке дебљине попут прста, па их поделите тако да добијете облик њока. Можете и рукама обликовати лоптице. У води која је проврла их кувајте не дуже од 4 минута.
Послужите их као прилог, или уз жељени сос.
Пријатно!