· · Komentari: 0
SLATKO

Korak po korak: Napravite sa decom kućicu od medenjaka! (FOTO)

Ukoliko sve pripremite unapred i radite strpljivo kućica će biti lepša nego kupovna.

1608726343_glavna.png
Foto: Privatna arhiva

Radmila Živaljević svake godine napravi neverovatnu kućicu od medenjaka, a pored iskustva kaže da je neophodno imati i strpljenja.

Pročitajte još: Ove TORTICE su preteča kapkejkova, ukusnije su i zdravije! Treba vam samo ČAŠA (FOTO)

Najvažniji savet je da testo treba napraviti nekoliko dana ranije, a kada se ispeku delovi kućice moraju dobro da se ohlade i osuše, najmanje jedan dan. Kućica se prvo ukrasi, pa tek onda lepi. Ukoliko ivice nisu ravne nožem se sastruže ono što je višak.

Lepak
Lepak za kućicu se pravi od belanca i mnogo prah šećera. Lepak mora da bude gust (zagušen) i ne sme da curi kada se podigne kašikica u vis.
Prvo se lepe zidovi i dobro osuše, pa onda krov.

Lepkom, odnosno glazurom se prvo lepe zidovi i pažljivo drže rukama nekoliko minuta dok se dobro ne zalepe. Tek kada je kućica čvrsto zalepljena (najmanje pola sata) lepi se krov. Kada se zalepi kućica dodatno se ojača glazurom, a onda se i ukrasi.

Pročitajte još: Kupite dve kruške i napravite brzo i lako ovaj ELEGANTNI slatkiš poput francuskih kuvara (Foto)

Kućica se, dakle, prvo ukrašava. To je najjednostavnije uraditi bombonama, ali i glazurom, jesivim šljokicama ili fondanom.

Pročitajte još: Najlakši vikend-slatkiš: Pupoljci RUŽICA od lisnatog testa za 100 dinara (FOTO)

Recept za testo:

  • 150 grama meda
  • 70 grama butera
  • 2 jaja
  • 150 grama šećera u prahu
  • 500 grama brašna
  • soda bikarbone
  • kašikica đumbira i cimeta

Pomešaju se med i buter. Mikserom se izmute dva belanca, dodaju se dva žumanca, cimet, đumbir i šećer u prahu, pa med i buter i brašno. Testo se napravi i ostavi da odstoji najmanje dva dana. Onda se razvuče, dobro pobrašni i iseku delovi kućice.

Od viška napravite kolačiće kao jelke kojima ćete ukrasiti kućicu. Peče se u zagrejanoj rerni 20 minuta.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.