Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРИЛОГ

Кремасто и ароматично! Грци праве убедљиво НАЈБОЉИ ПИРЕ, а ево у којим састојцима је тајна (РЕЦЕПТ)

Примамљиви умак који можете послужити охлађен или на собној температури - као предјело за укусни грчки оброк или прилог уз рибу или чак сувлаки на жару

1653912975___________________________________________________________00000000___________00000000550000055464.jpg
Фото: Принтскрин/Јутјуб
Oglas

Скордалиjа је прелеп умак од белог лука у грчком стилу. Овај једноставан рецепт за скордалију је направљен од кромпира и ароматизован белим луком, млевеним бадемима и лимуновим соком.

Састојци:

  • 0,5 кг кромпира, ољуштеног и исеченог на коцкице 
  • соли
  • 80 грама бланшираних бадема (или ољуштених ораха)
  • 3 до 6 чена белог лука или печеног белог лука 
  • ¼ шоље плус 2 кашике свежег лимуновог сока
  • ¾ шоље грчког екстра девичанског маслиновог уља 
  • 1 зелени лук, исечен и танко нарезан, за украс
  • Свеж сецкани першун, за украс
  • Корица 1 лимуна, за украс

Прочитајте још: Данас печемо КРОФНЕ У РЕРНИ: Пробајте овај невероватан РЕЦЕПТ, нема разлике од пржених

Упутства

  1. Припремите и кувајте кромпир. Ставите кромпир насецкан на коцкице у велико цедило и исперите хладном водом док вода не буде бистра. Пребаците у шерпу и додајте воду да прекрије кромпир. Добро посолите воду. Пустите да проври на јакој ватри, а затим смањите ватру на средње-ниску и кувајте око 10 до 15 минута или док се кромпир добро не скува. Кромпир оцедите у исту цедиљку и поново исперите, овога пута врелом водом, 30 секунди. Кромпир оставите на страну 5 до 7 минута како би вишак влаге испарио.
  2. Направите пасту од белог лука и бадема. Док се кромпир хлади, помешајте бадеме, бели лук, велики прстохват соли и лимунов сок у малој посуди процесора хране са сечивом. Покрените процесор док се бели лук и бадеми не претворе у пасту.
  3. Згњечите кромпир. Комбинујте пире кромпир са екстра девичанским маслиновим уљем и пастом од белог лука и бадема. У пире кромпир додајте отприлике ½ маслиновог уља, мало по мало, добро мешајући дрвеном кашиком. Додајте пасту од белог лука и бадема и добро промешајте. 
  4. Затим додајте преостало маслиново уље, поново мало по мало, добро мешајући дрвеном кашиком. Пробајте и додајте још кошер соли ако је потребно. Добро измешати да се сједини. (У овом тренутку, ако не сервирате скордалију, можете је оставити да се охлади, а затим охладити у фрижидеру до касније). Додајте украс и послужите. 
  5. Пребаците умак од пире кромпира у чинију или посуду за сервирање. Додајте обилно мало екстра девичанског маслиновог уља и на врх ставите сецкани зелени лук, першун и лимунову корицу. Послужите на собној температури или охлађено (ако сте га охладили пре додавања украса).

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas