Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Мусака припремљена на ПЕТ начина: По један рецепт за свачији укус

Испробајте мусаку по својој мери

1676800555_Foto-Shutterstock-musaka.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Мусака од киселог купуса - састојци:

- 1 кг купуса рибанца
- 1/2 кг млевеног меса
- 2 главице црног лука
- 100 г пиринча
- со
- бибер, млевени и у зрну
- зачинска паприка
- универзални суви зачин
- ким
- першун
- уље
- 2 дл киселе павлаке
- 3 јајета
- мало брашна

Мусака од киселог купуса - припрема:

На мало уља у дубљој шерпи динстајте купус да омекша. У дубљем тигању пржите ситно сецкан црни лук, кад омекша додајте месо и пржите док не промени боју, а затим убаците и пиринач. Посолите, побиберите, додајте универзални зачин и паприку. Рибанац поспите бибером у зрну и кимом. У земљани или ватростални суд ставите прво купус, преко месо и ређајте тако све док има материјала, с тим да купус буде на врху. Мусаку прелијте са 2 дл воде и ставите да се пече. Кад сва вода испари и купус порумени, залијте мусаку мешавином јаја, павлаке, мало брашна и зачина. Вратите у рерну и пеците док не добије златну боју.

Мусака са карфиолом - састојци:

- 1 главица карфиола
- 250 г млевеног меса
– 2 шаргарепе
– 1 главица црног лука
– 2 чена белог лука
– 2 чаше киселе павлаке
– 3 јајета
– першун
- со, бибер
- мало уља
– 150 г качкаваља

Мусака са карфиолом - припрема:

Прво нарендајте шаргарепе, па их пропржите са исецканим црним и белим луком. Додајте млевено месо, све зачините и пржите док не добије лепу боју. Карфиол оперите, очистите, па раздвојте на ситне цветове. Шерпу или ватросталну посуду у којој ћете пећи мусаку науљите, а онда ставите ред карфиола, на то пропржено млевено месо, па завршите преосталим карфиолом. Умутите киселу павлаку и јаја, посолите и тиме прелијте мусаку. На крају је поспите наренданим качкаваљем. Пеците у претходно загрејаној рерни отприлике 40 минута.

Мусака од печених паприка - састојци:

- 12 паприка
- 5 јаја
- 4 дл млека
- 2 главице црног лука
- 1/2 кг мешаног млевеног меса
- 1/2 кг шампињона
- 2 дл сока од парадајза
- универзални биљни зачин
- со, бибер
- босиљак
- уље
- брашно
За прелив (опционо):
- 2 дл киселе павлаке
- 2 јајета
- мало млека

Мусака од печених паприка - припрема:

Паприке поређајте у тепсију и пеците. Кад буду готове прекријте их крпом, оставите да се охладе, па огулите и од њих направите филете. Од јаја, млека и брашна направите смесу у коју ћете потом умакати паприке, пржити их на врелом уљу, па ређати на папирне убрусе. Ситно исецкајте лук, пропржите га, додајте млевено месо и динстајте. Затим додајте ситно исецкане печурке и након 15 минута прелијте их соком од парадајза. Зачините и оставите да се све мало укува. У науљену тепсију ставите ред похованих паприка, па ред меса са печуркама и тако док не потрошите сав материјал. Мусаку можете ставити и тако у рерну, да се пече на 200 степени, а можете је и прелити смесом од јаја, павлаке и млека.

Мусака од тиквица и пилетине - састојци:

- 2 мање главице црног лука
- 1 већа шаргарепа
- 1 пилећи филе
- 2 веће тиквице
- 2 јајета
- мало млека
- со, бибер
- универзални биљни зачин

Мусака од тиквица и пилетине - припрема:

Лук и шаргарепу очистите, ситно исецкајте и мало пропржите на уљу, па додајте пилеће бело месо исечено на коцке и све пропржите. Кад месо побели посолите га, побиберите и додајте универзалног зачина по укусу. Тиквице очистите, па исеците на кругове. Дно посуде у којој ћете пећи мусаку мало поуљите, па поређајте ред тиквица, преко ставите половину смесе од меса и лука, а на то опет тиквице, преко распоредите преостали фил, па мусаку завршите редом тиквица. Налијте мало воде, прекријте алу-фолијом и ставите у рерну да се пече око 45 минута. Кад је све добро скрчкано, прелијте смесом од умућених јаја и млека, па вратите у рерну да се допече. Мусака је готова кад фино порумени.

Мусака од шампињона и парадајза - састојци:

- 500 г печурака
- 3 кромпира
- већ главица црног лука
- 2 шаргарепе
- 1 кг парадајза
- веза першуна
- сува нана
- презле
- со
- уље
- рендани качкаваљ

Мусака од шампињона и парадајза - припрема:

Печурке оперите и исеците на трачице, кромпир ољуштите и исеците на коцкице, шаргарепу нарежите на кругове, а лук ситно исецкајте. На мало уља најпре издинстајте лук, па додаје шаргарепу, а нешто касније и шампињоне. Промешајте и поклопите да се динста минут-два, па додајте кромпир, промешајте и поново поклопите. Након неколико минута посолите. Оставите на тихој ватри док кромпир не омекша, али с времена на време промешајте. Парадајз исеците на колутове (уклоните семенке). Кад кромпир омекша, додајте нану. У тепсију ставите пола смесе, преко поређајте кришке парадајза, поспите ситно исецканим першуном, ставите преостали део смесе и одозго поново парадајз. Поспите презлом, попрскајте с мало уља и нарендајте парче качкаваља. Ставите у рерну да се пече на 180 степени.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas