· · Komentari: 0

Musaka pripremljena na PET načina: Po jedan recept za svačiji ukus

Isprobajte musaku po svojoj meri

1676800555_Foto-Shutterstock-musaka.jpg
Foto: Shutterstok

Musaka od kiselog kupusa - sastojci:

- 1 kg kupusa ribanca
- 1/2 kg mlevenog mesa
- 2 glavice crnog luka
- 100 g pirinča
- so
- biber, mleveni i u zrnu
- začinska paprika
- univerzalni suvi začin
- kim
- peršun
- ulje
- 2 dl kisele pavlake
- 3 jajeta
- malo brašna

Musaka od kiselog kupusa - priprema:

Na malo ulja u dubljoj šerpi dinstajte kupus da omekša. U dubljem tiganju pržite sitno seckan crni luk, kad omekša dodajte meso i pržite dok ne promeni boju, a zatim ubacite i pirinač. Posolite, pobiberite, dodajte univerzalni začin i papriku. Ribanac pospite biberom u zrnu i kimom. U zemljani ili vatrostalni sud stavite prvo kupus, preko meso i ređajte tako sve dok ima materijala, s tim da kupus bude na vrhu. Musaku prelijte sa 2 dl vode i stavite da se peče. Kad sva voda ispari i kupus porumeni, zalijte musaku mešavinom jaja, pavlake, malo brašna i začina. Vratite u rernu i pecite dok ne dobije zlatnu boju.

Musaka sa karfiolom - sastojci:

- 1 glavica karfiola
- 250 g mlevenog mesa
– 2 šargarepe
– 1 glavica crnog luka
– 2 čena belog luka
– 2 čaše kisele pavlake
– 3 jajeta
– peršun
- so, biber
- malo ulja
– 150 g kačkavalja

Musaka sa karfiolom - priprema:

Prvo narendajte šargarepe, pa ih propržite sa iseckanim crnim i belim lukom. Dodajte mleveno meso, sve začinite i pržite dok ne dobije lepu boju. Karfiol operite, očistite, pa razdvojte na sitne cvetove. Šerpu ili vatrostalnu posudu u kojoj ćete peći musaku nauljite, a onda stavite red karfiola, na to proprženo mleveno meso, pa završite preostalim karfiolom. Umutite kiselu pavlaku i jaja, posolite i time prelijte musaku. Na kraju je pospite narendanim kačkavaljem. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni otprilike 40 minuta.

Musaka od pečenih paprika - sastojci:

- 12 paprika
- 5 jaja
- 4 dl mleka
- 2 glavice crnog luka
- 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
- 1/2 kg šampinjona
- 2 dl soka od paradajza
- univerzalni biljni začin
- so, biber
- bosiljak
- ulje
- brašno
Za preliv (opciono):
- 2 dl kisele pavlake
- 2 jajeta
- malo mleka

Musaka od pečenih paprika - priprema:

Paprike poređajte u tepsiju i pecite. Kad budu gotove prekrijte ih krpom, ostavite da se ohlade, pa ogulite i od njih napravite filete. Od jaja, mleka i brašna napravite smesu u koju ćete potom umakati paprike, pržiti ih na vrelom ulju, pa ređati na papirne ubruse. Sitno iseckajte luk, propržite ga, dodajte mleveno meso i dinstajte. Zatim dodajte sitno iseckane pečurke i nakon 15 minuta prelijte ih sokom od paradajza. Začinite i ostavite da se sve malo ukuva. U nauljenu tepsiju stavite red pohovanih paprika, pa red mesa sa pečurkama i tako dok ne potrošite sav materijal. Musaku možete staviti i tako u rernu, da se peče na 200 stepeni, a možete je i preliti smesom od jaja, pavlake i mleka.

Musaka od tikvica i piletine - sastojci:

- 2 manje glavice crnog luka
- 1 veća šargarepa
- 1 pileći file
- 2 veće tikvice
- 2 jajeta
- malo mleka
- so, biber
- univerzalni biljni začin

Musaka od tikvica i piletine - priprema:

Luk i šargarepu očistite, sitno iseckajte i malo propržite na ulju, pa dodajte pileće belo meso isečeno na kocke i sve propržite. Kad meso pobeli posolite ga, pobiberite i dodajte univerzalnog začina po ukusu. Tikvice očistite, pa isecite na krugove. Dno posude u kojoj ćete peći musaku malo pouljite, pa poređajte red tikvica, preko stavite polovinu smese od mesa i luka, a na to opet tikvice, preko rasporedite preostali fil, pa musaku završite redom tikvica. Nalijte malo vode, prekrijte alu-folijom i stavite u rernu da se peče oko 45 minuta. Kad je sve dobro skrčkano, prelijte smesom od umućenih jaja i mleka, pa vratite u rernu da se dopeče. Musaka je gotova kad fino porumeni.

Musaka od šampinjona i paradajza - sastojci:

- 500 g pečuraka
- 3 krompira
- već glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 kg paradajza
- veza peršuna
- suva nana
- prezle
- so
- ulje
- rendani kačkavalj

Musaka od šampinjona i paradajza - priprema:

Pečurke operite i isecite na tračice, krompir oljuštite i isecite na kockice, šargarepu narežite na krugove, a luk sitno iseckajte. Na malo ulja najpre izdinstajte luk, pa dodaje šargarepu, a nešto kasnije i šampinjone. Promešajte i poklopite da se dinsta minut-dva, pa dodajte krompir, promešajte i ponovo poklopite. Nakon nekoliko minuta posolite. Ostavite na tihoj vatri dok krompir ne omekša, ali s vremena na vreme promešajte. Paradajz isecite na kolutove (uklonite semenke). Kad krompir omekša, dodajte nanu. U tepsiju stavite pola smese, preko poređajte kriške paradajza, pospite sitno iseckanim peršunom, stavite preostali deo smese i odozgo ponovo paradajz. Pospite prezlom, poprskajte s malo ulja i narendajte parče kačkavalja. Stavite u rernu da se peče na 180 stepeni.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.