Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Направите најбољи ЛЕСКОВАЧКИ ајвар: Тајна је у једном ДЕТАЉУ који се додаје током кувања

Испробајте лесковачку рецептуру

1664279497_Foto-Profimedia-Pixabay.jpg
Фото: Профимедиа, Пиxабаy
Oglas

За лесковачки ајвар постоји више рецепата, али сваки је најукуснији, а они који су га пробали, кажу да бољег специјалита ове врсте нема.

Како се прави лесковачки ајвар?

Потребно је за припрему: 12 кг печених паприка, 1 л уља, шест кашика шећера, шест кашика соли и четири кашике есенције.

Припрема: у велику шерпу сипати уље, шећер, со и есенцију и кувати на тихој ватри да се сједини. Потом додати печену и самлевену паприку, мешати, најпре слабије, а потом све интензивније, на јакој ватри. Тако сат времена. Врућ ајвар сипати у вруће тегле и затворити. Не треба додавати конзерванс.

Ту је још један рецепт.

Потребно је: 10 кг црвене паприке квалитетне, 2 кг љутих црвених папричица, по укусу, 1 л уља, 1-2 кашике есенције или сирће, бели лук, со. По укусу, моете додати и мање уља.

Припрема: паприку лепо опрати, осушити потом крпом и пећи са свих страна. Печену врућу паприку ставитиу најлон кесе и везати да се паприка мало подуспари да би се лакше љуштила.

Паприку потом ошуштити пажљиво, одстранити и петељке и семенке. Ољуштене стављати у решеткасту посуди како би се паприка лепо оцедила од воде и оставити да одстоји преко ноћи.

Паприка може и да стоји у мрежастим џаковима који висе. Сутрадан паприку самлети на машини за месо. Ставити у велику шерпу са 1/2 л уља. Стално мешати да не загори, јер је велика количина.

Прочитајте још: Десерт наших бака који враћа у детињство: Неодољива посластица спремна у пар корака (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

На пола кувања, упржити другу половину уља, уље треба да буде врело, додати ајвару и наставити са мешањем док се ајвар не скува, не испари сва преостала вода и не добије жељену густину.

Када варјачом прођете кроз ајвар, на дно шерпе треба да остане траг. Пре него што шерпу скинете са ватре, додати 1-2 кашике есенције и промешати.

Промешати и врућ ајвар стављати у вруће тегле загрејане у рерни. Тегле пунити кашиком, повремено "излупати" кашиком ајвар у тегли, док их пуните, како не би остали мехурићи. Тегле затворити врућим поклопцима и одложити на замрачено место.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas