Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАПРАВИТЕ ОРАХОВАЧУ ПО РЕЦЕПТУ СТАРОМ 90 ГОДИНА: Јача имунитет, а може вам помоћи са желуцем

Ако желите да направите укусну и здраву ораховачу, доносимо савршен рецепт

1685355180_shutterstock_669390769-orahovaca-nalsovna.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

У народној медицини користи се већ стотинама година као лек за желудачне тегобе и штитасту жлезду. Лековити ликер од ораха, популарна ораховача или ораховац помоћи ће вам при болестима желуца и тиреоиде. Доносимо вам испробани рецепт стар 90 година.

Зелени плодови ораха беру се у месецу јуну и то од 15. до 30. у зависности од поднебља. Овај природни рецепт идеалан је за јачање имунитета, посебно током зимских месеци, а помаже и код желудачних тегоба и анемије. Млади ораси, док су још зелени, богати су витамином Ц и јодом и управо зато добри су за штитасту жлезду.

Потребни састојци:

18 младих зелених ораха
1 кг шећера (или још боље меда)
2 литра домаће ракије
2 домаћа лимуна
1 поморанџа
2 каранфилића
2 до 4 листића пелина
1 штапић цимета
1 махуна ваниле
5 зрна кафе
1 кесица ванилин шећера
1 литар белог вина

Како се прави?

Орахе, лимун, и поморанџе оперите. Потом орахе исецкајте на пила или ако су већи, може и на четири дела. Лимун у поморанџе изрежите на кришке и ставите у лонац.

У велики лонац или пластичну канту слажите ред ораха, па их посипајте половином шећера. Додајте лимун, поморанџу, каранфилић, пелин, цимет, ванилу и зрнца кафе и остатак ораха и шећера. На крају, све прелијте ракијом и добро промешајте и поклопите.

Посуду држите на сунцу 40 дана, али сваки дан је мало промешајте како би се састојци што боље повезали.

Након 40 дана мешавину процедите кроз газу, додајте литар вина и ванилин шећер. Добијени ликер прелијте у стаклене боце, па их држите на тамном и хладном месту.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas