· · Komentari: 0

NAPRAVITE ORAHOVAČU PO RECEPTU STAROM 90 GODINA: Jača imunitet, a može vam pomoći sa želucem

Ako želite da napravite ukusnu i zdravu orahovaču, donosimo savršen recept

1685355180_shutterstock_669390769-orahovaca-nalsovna.jpg
Photo: Shutterstock

U narodnoj medicini koristi se već stotinama godina kao lek za želudačne tegobe i štitastu žlezdu. Lekoviti liker od oraha, popularna orahovača ili orahovac pomoći će vam pri bolestima želuca i tireoide. Donosimo vam isprobani recept star 90 godina.

Zeleni plodovi oraha beru se u mesecu junu i to od 15. do 30. u zavisnosti od podneblja. Ovaj prirodni recept idealan je za jačanje imuniteta, posebno tokom zimskih meseci, a pomaže i kod želudačnih tegoba i anemije. Mladi orasi, dok su još zeleni, bogati su vitaminom C i jodom i upravo zato dobri su za štitastu žlezdu.

Potrebni sastojci:

18 mladih zelenih oraha
1 kg šećera (ili još bolje meda)
2 litra domaće rakije
2 domaća limuna
1 pomorandža
2 karanfilića
2 do 4 listića pelina
1 štapić cimeta
1 mahuna vanile
5 zrna kafe
1 kesica vanilin šećera
1 litar belog vina

Kako se pravi?

Orahe, limun, i pomorandže operite. Potom orahe iseckajte na pila ili ako su veći, može i na četiri dela. Limun u pomorandže izrežite na kriške i stavite u lonac.

U veliki lonac ili plastičnu kantu slažite red oraha, pa ih posipajte polovinom šećera. Dodajte limun, pomorandžu, karanfilić, pelin, cimet, vanilu i zrnca kafe i ostatak oraha i šećera. Na kraju, sve prelijte rakijom i dobro promešajte i poklopite.

Posudu držite na suncu 40 dana, ali svaki dan je malo promešajte kako bi se sastojci što bolje povezali.

Nakon 40 dana mešavinu procedite kroz gazu, dodajte litar vina i vanilin šećer. Dobijeni liker prelijte u staklene boce, pa ih držite na tamnom i hladnom mestu.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.