Овај рецепт је права породична драгоценост коју нећете наћи у обичним куварима.
Из бакине кухиње нам стиже рецепт за питу која је споља хрскава, а унутра мекана и мирисна. Спремљена је на посебан начин који спаја традицију и један неочекивани прелив. Савршен спој беле бундеве, цимета и крцкавих кора направиће праву чаролију на вашем столу, а мирис који ће испунити кућу вратиће вас у најлепше дане детињства. Погледајте како се прави бундевара која се не записује, већ се преноси с колена на колено!
Бундевара - састојци:
500-600 гр беле бундеве
мало цимета
мало мускатног орашчића
2 ванилин шећера
100 гр сувог грождја
100 гр шећера по жељи
За премаз:
3 јаја
50 мл уља
200 мл јогурта
1/2 прашка за пециво
100 гр гриза
9 лист готових кора
Бундевара -припрема:
Умутили смо јаја пенасто и додали шећер по жељи. Затим смо додали уље, јогурт, прашак за пециво и гриз, па све лепо изједначили да добијемо фин премаз.
Прву кору премазујемо уљем, као и трећу кору, јер на сваку трећу кору (односно на једну трећину укупних кора) разбацујемо рендану бундеву. Следеће две коре се филују на исти начин – на сваку трећу се ставља бундева док не утрошимо материјал.
Припремљену питу печемо у загрејаној рерни на 200 степени око 40 до 45 минута, док не добије ону прелепу златну боју и постане хрскава.