Домаћи хлеб по холандском рецепту пече се у поклопљеном суду, а резултат је хрскава корица и ваздушаста средина без пуно труда.
Састојци:
- 3 ½ шоље брашна
- 2 кашичице шећера
- 2 кашичице инстант сувог квасца
- 1 ½ шоље топле воде (не превруће)
- 2 кашичице соли
Припрема:
Овај домаћи хлеб је доказ да не треба бити пекар да бисте направили савршен хлеб код куће. Потребно је само мало стрпљења и добар лонац с поклопцем. Корица је златна и пуца под прстима, а средина лагана и мекана као памук.
У већу посуду сипајте брашно, шећер и квасац. Промешајте да се сједине. Додајте топлу воду и почните да месите.
Када се тесто почне формирати, додајте со и наставите са мешењем док не добијете меко, помало лепљиво тесто. По потреби додајте још мало брашна – тесто треба да се одваја од зидова посуде, али да остане мекано.
Пребаците тесто у благо науљену посуду, покријте крпом или провидном фолијом и оставите да нарасте док се не утростручи (око 1,5 до 2 сата на топлом месту).
Загрејте рерну на 250 °Ц (или максималну јачину коју имате). У рерну ставите велики ливени или керамички лонац с поклопцем да се загрева најмање 30 минута.
На папир за печење посут брашном истресите нарасло тесто. Не притискајте га – само га лагано обликујте и по жељи зарежите површину оштрим ножем. Помоћу папира пажљиво пребаците тесто у врели суд. Поклопите, убаците у рерну, смањите температуру на 230 °Ц и пеците покривено 30 минута. Након 30 минута скините поклопац и пеците још 10–15 минута, док хлеб не порумени и не добије хрскаву кору. Извадите хлеб из суда и оставите га да се потпуно охлади на решетки пре сечења.
(Ствар укуса)