Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Рецепт за ХОЛАНДСКИ ХЛЕБ: Има савршено хрскаву корицу

Домаћи хлеб по холандском рецепту пече се у поклопљеном суду, а резултат је хрскава корица и ваздушаста средина без пуно труда.

1752740669_shutterstock_350845874.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Састојци:

  • 3 ½ шоље брашна
  • 2 кашичице шећера
  • 2 кашичице инстант сувог квасца
  • 1 ½ шоље топле воде (не превруће)
  • 2 кашичице соли

Припрема:

Овај домаћи хлеб је доказ да не треба бити пекар да бисте направили савршен хлеб код куће. Потребно је само мало стрпљења и добар лонац с поклопцем. Корица је златна и пуца под прстима, а средина лагана и мекана као памук.

У већу посуду сипајте брашно, шећер и квасац. Промешајте да се сједине. Додајте топлу воду и почните да месите.

Када се тесто почне формирати, додајте со и наставите са мешењем док не добијете меко, помало лепљиво тесто. По потреби додајте још мало брашна – тесто треба да се одваја од зидова посуде, али да остане мекано.

Пребаците тесто у благо науљену посуду, покријте крпом или провидном фолијом и оставите да нарасте док се не утростручи (око 1,5 до 2 сата на топлом месту).

Загрејте рерну на 250 °Ц (или максималну јачину коју имате). У рерну ставите велики ливени или керамички лонац с поклопцем да се загрева најмање 30 минута.

На папир за печење посут брашном истресите нарасло тесто. Не притискајте га – само га лагано обликујте и по жељи зарежите површину оштрим ножем. Помоћу папира пажљиво пребаците тесто у врели суд. Поклопите, убаците у рерну, смањите температуру на 230 °Ц и пеците покривено 30 минута. Након 30 минута скините поклопац и пеците још 10–15 минута, док хлеб не порумени и не добије хрскаву кору. Извадите хлеб из суда и оставите га да се потпуно охлади на решетки пре сечења.

(Ствар укуса)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas