Oglas
· · Komentari: 0

Recept za HOLANDSKI HLEB: Ima savršeno hrskavu koricu

Domaći hleb po holandskom receptu peče se u poklopljenom sudu, a rezultat je hrskava korica i vazdušasta sredina bez puno truda.

1752740669_shutterstock_350845874.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Sastojci:

  • 3 ½ šolje brašna
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice instant suvog kvasca
  • 1 ½ šolje tople vode (ne prevruće)
  • 2 kašičice soli

Priprema:

Ovaj domaći hleb je dokaz da ne treba biti pekar da biste napravili savršen hleb kod kuće. Potrebno je samo malo strpljenja i dobar lonac s poklopcem. Korica je zlatna i puca pod prstima, a sredina lagana i mekana kao pamuk.

U veću posudu sipajte brašno, šećer i kvasac. Promešajte da se sjedine. Dodajte toplu vodu i počnite da mesite.

Kada se testo počne formirati, dodajte so i nastavite sa mešenjem dok ne dobijete meko, pomalo lepljivo testo. Po potrebi dodajte još malo brašna – testo treba da se odvaja od zidova posude, ali da ostane mekano.

Prebacite testo u blago nauljenu posudu, pokrijte krpom ili providnom folijom i ostavite da naraste dok se ne utrostruči (oko 1,5 do 2 sata na toplom mestu).

Zagrejte rernu na 250 °C (ili maksimalnu jačinu koju imate). U rernu stavite veliki liveni ili keramički lonac s poklopcem da se zagreva najmanje 30 minuta.

Na papir za pečenje posut brašnom istresite naraslo testo. Ne pritiskajte ga – samo ga lagano oblikujte i po želji zarežite površinu oštrim nožem. Pomoću papira pažljivo prebacite testo u vreli sud. Poklopite, ubacite u rernu, smanjite temperaturu na 230 °C i pecite pokriveno 30 minuta. Nakon 30 minuta skinite poklopac i pecite još 10–15 minuta, dok hleb ne porumeni i ne dobije hrskavu koru. Izvadite hleb iz suda i ostavite ga da se potpuno ohladi na rešetki pre sečenja.

(Stvar ukusa)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas