Доносимо вам рецепт за омиљено старинско јело из Војводине.
Флекице са купусом, старинско јело војвођанских бака које се редовно налази на јеловнику многих породица, изузетно је здраво, а истовремено лако за припрему: потребна су вам само 4 састојка и 30 минута времена.
То је јело које је некада било изузетно популарно, а данас смо га некако заборавили. Купус је права ризница витамина и минерала, а истовремено је богат и влакнима. Влакна доприносе здравом варењу и продужавају осец́ај ситости, што је корисно и у случајевима када покушавате да изгубите на килажи.
Састојци:
1 главица купуса (1-1,5 кг)
уље за пржење
со и бибер по укусу
250 грама флекица (тестенина квадратног облика 2×2 цм) или друге кратке посне тестенине
Припрема:
На уљу динстати купус исецкан на резанце у поклопљеној посуди. Купус док се динста пушта сопствени сок и није потребно додавати воду. Посолити и побиберити по укусу. Кад купус омекша, а то је отприлике после двадесетак минута, додати и флекице, тј. тестенину, која је претходно скувана и оцеђена од воде. Све заједно лепо промешати и сервирати.
Заборављена ризница здравља
Нема разлога да флекице са купусом остану само лепа успомена из детињства. Овај старински рецепт је доказ да су најздравија јела често и најједноставнија.
За само 30 минута, добијате комплетан, јефтин оброк који је права ризница витамина и влакана. Вратите ово заборављено војвођанско чудо на своју трпезу и обезбедите телу одличну пробаву и осећај ситости, без превише труда.
(Крсатрица)
БОНУС ВИДЕО: