· · Коментари: 0

Сада је идеално време за овај слаткиш: Спремите СУТЛИЈАШ према једноставном рецепту

Сутлијаш или сутлија је врста слатког десерта, типичног за многе светске кухиње, који се добија кувањем пиринча у млеку на тихој ватри

1665138415_profimedia-0317121358.jpg
Фото: Профимедиа

Сутлијаш се једе топао или хладан, а често се служи уз додатке попут цимета, ваниле или коре лимуна. Дужим кувањем ослобађају се молекули скроба из пиринча који затим згушњавају млеко. Резултат је мекана кремаста маса у којој се и даље могу уочити појединачна зрна пиринча. Због таквог свог изгледа и сличности са пудингом, понекад се назива и пудингом од пиринча.

Прочитајте још: Чоколаднија и укуснија верзија ледених коцки: Са какао филом који се прави лакше и брже (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

При крају кувања се у сутлијаш додаје шећер, а затим се укус обогаћује додавањем цимета, ванилиног шећера, рендане чоколаде или неког воћа. Може да се служи врућ или хладан у чинији. Ова посластица се често среће у јеловнику српске, босанске, македонске, бугарске и турске кухиње. Био је популаран широм бивше Југославије, домаћице су га често правиле за десерт.

Састојци:

  • 1 шоља пиринча 
  • 800 мл млека
  • кесица ванилин-шећера
  • шећер по укусу
  • цимет

Прочитајте још: Помфрит от тикве: Искористите јесењу намирницу за прављење многима омиљеног јела

Припрема:

Пиринач ставите да се кува, па кад проври, смањите температуру, и постепено долијте још чашу воде. Мешајте да се не залепи за дно шерпе и не загори. Кад уври сва вода, додајте млеко мало по мало непрестано мешајући. Пиринач је скуван кад млеко постане густо. Тад додајте шећер и ванилин шећер, мешајте још минут-два на ватри. Пред послуживање сутлијаш поспите циметом.

БОНСУ ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.