Oglas
· · Komentari: 0

Sada je idealno vreme za ovaj slatkiš: Spremite SUTLIJAŠ prema jednostavnom receptu

Sutlijaš ili sutlija je vrsta slatkog deserta, tipičnog za mnoge svetske kuhinje, koji se dobija kuvanjem pirinča u mleku na tihoj vatri

1665138415_profimedia-0317121358.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Sutlijaš se jede topao ili hladan, a često se služi uz dodatke poput cimeta, vanile ili kore limuna. Dužim kuvanjem oslobađaju se molekuli skroba iz pirinča koji zatim zgušnjavaju mleko. Rezultat je mekana kremasta masa u kojoj se i dalje mogu uočiti pojedinačna zrna pirinča. Zbog takvog svog izgleda i sličnosti sa pudingom, ponekad se naziva i pudingom od pirinča.

Pročitajte još: Čokoladnija i ukusnija verzija ledenih kocki: Sa kakao filom koji se pravi lakše i brže (RECEPT/VIDEO)

Pri kraju kuvanja se u sutlijaš dodaje šećer, a zatim se ukus obogaćuje dodavanjem cimeta, vanilinog šećera, rendane čokolade ili nekog voća. Može da se služi vruć ili hladan u činiji. Ova poslastica se često sreće u jelovniku srpske, bosanske, makedonske, bugarske i turske kuhinje. Bio je popularan širom bivše Jugoslavije, domaćice su ga često pravile za desert.

Sastojci:

  • 1 šolja pirinča 
  • 800 ml mleka
  • kesica vanilin-šećera
  • šećer po ukusu
  • cimet

Pročitajte još: Pomfrit ot tikve: Iskoristite jesenju namirnicu za pravljenje mnogima omiljenog jela

Priprema:

Pirinač stavite da se kuva, pa kad provri, smanjite temperaturu, i postepeno dolijte još čašu vode. Mešajte da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori. Kad uvri sva voda, dodajte mleko malo po malo neprestano mešajući. Pirinač je skuvan kad mleko postane gusto. Tad dodajte šećer i vanilin šećer, mešajte još minut-dva na vatri. Pred posluživanje sutlijaš pospite cimetom.

BONSU VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas