Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
лепо и укусно

УКРАСНА ФОКАЋА: Задивите своје најдраже овим укусним ремек-делом! (ВИДЕО)

Претворите празно платно за хлеб у прелепо јестиво ремек-дело са вашим омиљеним биљем и поврћем

1657828249_csxzaz.jpg
Фото: Јутјуб Принтскрин/Тастy Реципес
Oglas

Ништа лепше нема од свежег хлеба. Ако томе додате креативност и љубав, ваша фокаћа нестаће за трен ока, а ваши укућани или гости биће одушевљени вашим кулинарским способностима! 

Прочитајте још: Врло креативан начин да спремите ЈАЈЕ НА ОКО за своје најмлађе чланове породице (ВИДЕО)

Састојци: 

⅔ шоље топле воде(
1 кашика активног сувог квасца
1 кашика меда
2 ½ шоље хлебног брашна
1 ¾ шоље воде собне температуре
9 кашика маслиновог уља 
3 шоље брашна за све намене
1 кашика кошер соли

Декорација: 

3 гранчице свежег копра
3 гранчице свежег рузмарина
2 јестива цвета
5 шпаргли
4 беле печурке 
3 чери парадајза
2 кашике маслине 
1 кашика чилија  танко исеченог
1 ротквица 
пар стабљики влашца
морска со, по укусу
маслиново уље, по укусу

Припрема:

У великој посуди умутите топлу воду, квасац, мед и ½ шоље брашна за хлеб. Покријте посуду пластичном фолијом и ставите на топло место 20-30 минута, док смеса не постане мехураста. Додајте воду собне температуре, 5 кашика маслиновог уља, преостале 2 шоље хлебног брашна, вишенаменско брашно и со. Добро промешајте гуменом лопатицом да се меша док тесто не почне да се спаја. Окрените тесто на површину мало посуту универзалним брашном и сједините. Мешајте 10-15 минута, додајући брашно по потреби да се спречи лепљење. Тесто треба да буде глатко и гипко и да се врати када се притисне.
Већу чинију премажите са 1 кашиком маслиновог уља и пребаците тесто у чинију. Покријте пластичном фолијом и оставите на топлом месту 1-2 сата, док се не удвостручи. Скините пластичну фолију и ударите тесто.
Подмажите плех за печење величине 45 x 33 цм са 1-2 кашике маслиновог уља и рукама намажите уље по целој тепсији. Пребаците тесто у тепсију и прекријте тесто истим комадом пластичне фолије. Оставите да се одмори 10-20 минута како би се лакше истегнули. Откријте тесто. Науљеним рукама нежно развуците тесто да одговара величини плеха. Поново покријте пластичном фолијом и оставите на собној температури 1-2 сата, док тесто не нарасте да напуните плех, или ставите у фрижидер преко ноћи. Хлађење преко ноћи није обавезно, али ће резултирати бољом коначном текстуром и укусом. Ако се хлади, оставите тесто на собној температури 30-60 минута пре него што наставите, док мало не напухне.
Загрејте рерну 200°Ц.
Прстима удубите површину теста. Прелијте са преостале 2 кашике маслиновог уља. Користите копар, рузмарин, јестиво цвеће, шпаргле, печурке, чери парадајз, Каламата маслине, Фресно чили, ротквицу од лубенице, власац и ротквицу да бисте створили украсну сцену баштенског пејзажа на вашем хлебу. Све поспите морском сољу.
Фокаћу пеците 15 минута, а затим окрените плех и пеците још 7-10 минута, док хлеб не порумени на местима која нису преливена. Ако преливи потамне, фокаћу лагано прекријте фолијом до краја печења.
Извадите хлеб из рерне и оставите да се хлади у плеху 10 минута. Пребаците на даску за сечење и покапајте са још маслиновог уља. Нарежите и послужите.

 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas