Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ВОЈНИЧКИ ПАСУЉ: Више од обичног јела

Пасуљ је некад био стални гост на нашем столу, више од обичног јела – био је знак топлине дома и окупљања породице.

1748518403_pasulj.jpg
Oglas

Пасуљ код нас није само јело – он је део породичне приче, мирис детињства и успомена на топле кухиње наших бака. Куван лагано, у великим шерпама, често дан унапред, био је симбол недељног ручка, али и ослонац у тешким временима. У њему су се спајали једноставни састојци са великом љубављу, а тањир пасуља био је довољан да нахрани и тело и душу.

У прошлим временима, пасуљ је био присутан свуда – на њиви, у војсци, у школама, у домовима. Био је јефтин, заситан и доступан, па није чудно што је назив „војнички пасуљ“ постао синоним за поштен и јак оброк. Није било домаћинства које није имало свој начин спремања – са сувим месом, без меса, љут, благ, с препрженим црним луком или само са мало алеве паприке. И свака шерпа имала је своју причу.

Данас, у времену брзих оброка и готове хране, пасуљ полако нестаје из свакодневне кухиње. А неправедно, јер мало које јело пружа толико укуса, топлине и ситости као тањир домаћег пасуља. Јер пасуљ није само храна – он је традиција, обичај и успомена која мирише на дом.

 

Састојци:

240 г пасуља
1 кашика пшеничног брашна тип 800
1 мања шаргарепа
1 главица црвеног лука
Прстохват сушене паприке
Три мања чена белог лука
2 кашике масти или уља
Прстохват млевене црвене паприке
Прстохват црног бибера
1 кашика сувог биљног зачина
Два-три листа ловора
Со по укусу
Кашика сецканог першуна

 

Припрема:

Пасуљ потопити у хладну воду, водећи рачуна о томе да воде буде у довољној количини, да се не би десило да пасуљ при бубрењу упије целу количину воде и да остане сув. Потопљен пасуљ држати на хладном месту и оставити да се кваси 1-3 сата. Затим оцедити воду, па пасуљ ставити у лонац, налити хладном водом тако да га вода прекрије и кувати 10-15 минута. Након тога оцедити воду па налити врелу, додати половину ситно сецканог црвеног лука и оставити да кува, уз повремено доливање топле воде.

 

Напомена:

Важно је знати да се војнички пасуљ при кувању све до запржавања не сме мешати, како не би дошло до ломљења зрна и загоревања.

У половину вреле масноће додати остатак ситно сецканог црвеног лука и шаргарепу изрезану на ситније коцкице или рендану, и све заједно пржити да благо порумени. Кад је пасуљ упола куван, додати испржен црвени лук и шаргарепу, сушену паприку, претходно потопљену два сата у хладној води и ловоров лист.

Преосталу масноћу загрејати додати брашно и пржити да благо порумени. Кад брашно порумени, искључити ватру па одмах додати ситно сецкан бели лук и млевену слатку паприку у праху и све добро измешати. Кад пасуљ омекша додати суви биљни зачин, посолити и запржити припремљеном запршком, уз стално мешање да се запршка не згрудва.

Војнички пасуљ са запршком кувати на лаганој ватри још 20-30 минута. Након тога, кад је ватра искључена, додати млевени бибер, ситно сецкани першунов лист. По потреби досолити војнички пасуљ.

(Ствар укуса)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas