Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

3 НАЧИНА да правилно ОДМРЗНЕТЕ МЕСО, а да не изгуби ХРАНЉИВЕ САСТОЈКЕ

Током недеље, сигурно ћете се макар једном срести са замрзнутим месом које желите да претворите у укусан оброк.

1637774985_shutterstock_1384829540.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Ако сте се запитали који је најбољи начин за одмрзавање меса како не би изгубило храњиве састојке и након припреме, ево неколико савета на које ствари треба да обратите пажњу.

Смемо ли одмах кувати смрзнуто месо? Да ли је безбедно да се одмрзне у микроталасној?

Пре свега, месо морате одмах извући из пластичне кесе и ставити на тањир, како не би дошло у додир са хемикалијама приликом отапања. Такође, пожељно је да га спремате чим се отопи.

Када имате довољно времена, месо је најлакше одмрзнути у фрижидеру, а то је уједно и најсигурнија метода

Једна од већих грешака је одмрзавање меса на собној температури. То су идеалне околности за стварање бактерија. Ако и ви желите да се решите залиха које имате, ово су 3 најсигурнија начина за одмрзавање меса:

Фрижидер

Црвено месо и пилетина никада се не требају одмрзавати на собној температури - површински део ће се загрејати брже од унутрашњости и подстаћи развој бактерија. Да би се одржала стална температура, фрижидер је најсигурније мјесто за одмрзавање свих врста меса, укључујући одреске, млевено месо и пилетину. Поставите пакетиће меса на тањир и ставите у доњи део фрижидера..

Брзина одмрзавања зависи од количине меса, па ће се тако килограм млевеног говеђег меса  одмрзавати цео дан, а већи резови и комади с костима чак два до три дана.

Одмрзнуто месо може се сигурно чувати у фрижидеру највише пет дана пре припремања, подсећа Карен Блејксли с Државног Универзитета Канзас.

Хладна вода

Месо ставите у врећицу па у посуду и пустите да вода тече око пола сата, зависно о величини комада. Као и код отапања у фрижидеру, где је такође хладно, нема пуно шансе да се створе бактерије док по месу тече хладна вода. Једина је разлика што ће се месо под текућом хладном водом пре отопити него у фрижидеру.

Прочитајте још: Палента која се ОВАКО ПРИПРЕМИ помаже код МРШАВЉЕЊА и смањује холестерол (РЕЦЕПТ)

Око пола килограма меса под водом ће се потпуно отопити за сат времена. Но тај начин није баш тако идеалан. Потрошићете пуно воде, а она је драгоцена. Осим тога, ако врећица у којој је месо није чврсто затворена, површина ће бити мљацкава.

Микроталасна пећница

Иако је то најбржи начин одлеђивања меса, ако не познајете пећницу и не процените колико је потребно за један комад, рубови ће се скувати, а могуће је да средина и даље буде смрзнута.

На жалост, ни отапање хладном водом ни микроталасна пећница нису најпоузданији метод, али ако с временом тачно проучите колико је микроталасној потребно да месо буде прописно отопљено, она је најбољи избор када сте у журби. Увек месо ставите на тањир и извадите из паковања пре одмрзавања јер и ту важе основна правила кориштења микроталасне пећнице, а чим га одмрзнете, започните с кувањем.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas