Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Многи праве исту ГРЕШКУ: Ево како да одмрзнете месо на прави начин

Послушајте савет искусних домаћица

1705658765_Foto-shutterstock-meso-odmrzavanje.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Ако желите да припремите месо које је тренутно замрзнуто, одмрзавање на кухињском пулту делује као логично решење, али да ли је то прави начин?

Уколико се одлучите за поменути начин одмрзавања меса, не морате да бринете о нежељеним ефектима одмрзавања у микроталасној рерни или на другим упитним местима у кухињи.

Поред тога, на овај начин се може природно растворити на собној температури. Међутим, ако предуго одмрзавате месо у кухињи и на неповољној температури, могу настати озбиљни проблеми.

Ако ваша замрзнута храна остане напољу дуже од два сата, то може довести до наглог пораста раста бактерија.

Опасно је и када температура претходно замрзнуте хране достигне више од 4,5 степени Целзијуса, јер се и тада бактерије у храни могу брзо размножавати.

Док је месо замрзнуто, оно ц́е остати безбедно и потенцијалне бактерије у њему ц́е остати у стању мировања, али како месо почне да се одмрзава, бактерије ц́е постати активне. Стручњаци кажу да никада не одмрзавајте месо на тезги, јер може постати опасно након два сата. Ово време се у топлим летњим месецима смањује на један сат, због убрзаног раста бактерија.

Није само месо оно што изазива брзи раст бактерија током одмрзавања на пулту.

Ако желите да одмрзнете месо током летњег дана или било ког дана када је температура у вашој кухињи једва изнад 4,5 степени Целзијуса, можда је најбоље да потражите другу опцију.

Сигурнији начин одмрзавања меса

Стручњаци препоручују да храну током одмрзавања оставите у фрижидеру, где ц́е остати на константној температури од 4,5 степени Целзијуса или ниже.

Додају да је опасно и одмрзавање меса у врелој води. Кажу да постоје три најбезбеднија начина за одмрзавање хране: у фрижидеру, у хладној води и у микроталасној пец́ници.

Најсигурнији начин за одмрзавање меса је у фрижидеру, иако може потрајати дуже него што га оставите на пулту. Зато очистите неке остатке који су тамо стајали предуго и направите места да следец́и оброк буде безбедно припремљен, са много мање бактерија него што оставите месо да се одмрзне на пулту.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas