· · Komentara: 0

3 NAČINA da pravilno ODMRZNETE MESO, a da ne izgubi HRANLJIVE SASTOJKE

Tokom nedelje, sigurno ćete se makar jednom sresti sa zamrznutim mesom koje želite da pretvorite u ukusan obrok.

1637774985_shutterstock_1384829540.jpg
Foto: Shutterstock

Ako ste se zapitali koji je najbolji način za odmrzavanje mesa kako ne bi izgubilo hranjive sastojke i nakon pripreme, evo nekoliko saveta na koje stvari treba da obratite pažnju.

Smemo li odmah kuvati smrznuto meso? Da li je bezbedno da se odmrzne u mikrotalasnoj?

Pre svega, meso morate odmah izvući iz plastične kese i staviti na tanjir, kako ne bi došlo u dodir sa hemikalijama prilikom otapanja. Takođe, poželjno je da ga spremate čim se otopi.

Kada imate dovoljno vremena, meso je najlakše odmrznuti u frižideru, a to je ujedno i najsigurnija metoda

Jedna od većih grešaka je odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi. To su idealne okolnosti za stvaranje bakterija. Ako i vi želite da se rešite zaliha koje imate, ovo su 3 najsigurnija načina za odmrzavanje mesa:

Frižider

Crveno meso i piletina nikada se ne trebaju odmrzavati na sobnoj temperaturi - površinski deo će se zagrejati brže od unutrašnjosti i podstaći razvoj bakterija. Da bi se održala stalna temperatura, frižider je najsigurnije mjesto za odmrzavanje svih vrsta mesa, uključujući odreske, mleveno meso i piletinu. Postavite paketiće mesa na tanjir i stavite u donji deo frižidera..

Brzina odmrzavanja zavisi od količine mesa, pa će se tako kilogram mlevenog goveđeg mesa  odmrzavati ceo dan, a veći rezovi i komadi s kostima čak dva do tri dana.

Odmrznuto meso može se sigurno čuvati u frižideru najviše pet dana pre pripremanja, podseća Karen Blejksli s Državnog Univerziteta Kanzas.

Hladna voda

Meso stavite u vrećicu pa u posudu i pustite da voda teče oko pola sata, zavisno o veličini komada. Kao i kod otapanja u frižideru, gde je takođe hladno, nema puno šanse da se stvore bakterije dok po mesu teče hladna voda. Jedina je razlika što će se meso pod tekućom hladnom vodom pre otopiti nego u frižideru.

Pročitajte još: Palenta koja se OVAKO PRIPREMI pomaže kod MRŠAVLJENJA i smanjuje holesterol (RECEPT)

Oko pola kilograma mesa pod vodom će se potpuno otopiti za sat vremena. No taj način nije baš tako idealan. Potrošićete puno vode, a ona je dragocena. Osim toga, ako vrećica u kojoj je meso nije čvrsto zatvorena, površina će biti mljackava.

Mikrotalasna pećnica

Iako je to najbrži način odleđivanja mesa, ako ne poznajete pećnicu i ne procenite koliko je potrebno za jedan komad, rubovi će se skuvati, a moguće je da sredina i dalje bude smrznuta.

Na žalost, ni otapanje hladnom vodom ni mikrotalasna pećnica nisu najpouzdaniji metod, ali ako s vremenom tačno proučite koliko je mikrotalasnoj potrebno da meso bude propisno otopljeno, ona je najbolji izbor kada ste u žurbi. Uvek meso stavite na tanjir i izvadite iz pakovanja pre odmrzavanja jer i tu važe osnovna pravila korištenja mikrotalasne pećnice, a čim ga odmrznete, započnite s kuvanjem.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.