Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ИСПРАВКА: Број 8 на налепницама банана не значи да су ГМО

НА НАШЕМ порталу пренели смо текст са нетачном информацијом о присуству генетички модификованих банана на тржишту Србије у ком погрешно стоји да на ГМО воће указује петоцифрени код на налепницама који почиње са бројем - осам.

1670679441_Foto-Shutterstock-banane.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

У тексту су наведени нетачни подаци: "Почетни број осам на декларацији шаље веома упозоравајућу поруку, а то је да је таква намирница генетски модификована (ГМО). Такве банане имају на себи бројку 84011. Иначе, ГМО су организми чији је генетски материјал промењен коришћењем различитих метода генетског инжењерства и то најчешће убацивањем дела наследног материјала (ДНК) једног организма у ДНК другог организма”.

Да ли број осам на декларацијама воћа и поврћа значи да су те намирнице генетски модификоване? Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде тврде да таква класификација у Србији не постоји, као и да закон брани производњу и промет ГМО. Додатно, од 2015. године, кодови који почињу бројем осам ни у међународном означавању више не означавају ГМО, односно генетски модификоване организме.

Како је дошло до забуне око, конкретно, броја 8 и ГМО на порталима и друштвеним мрежама?

ПЛУ (прице лоок-уп) кодове додељује Међународна федерација за производни стандард (ИФПС). Ови кодови се насумично додељују у оквиру серије бројева од 3000, 4000, 83000 и 84000.

Супротно тврдњама који се ових дана могу видети у медијима, ови кодови не представљају сигуран знак потрошачима да је дати артикал генетски модификован.

У саопштењу из 2018, ИФПС наводи да „иако је префикс „8“ (83000-84999) некада био резервисан за производе ГМО, он се никада није користио у малопродаји”.

Од јула 2015. године, ова међународна институција више не означава ГМО са ознаком „8“.

Актуелна стандардизација и додељени ПЛУ кодови се налазе на сајту ИФПС.

Дакле, чињеница је да за сада — налепнице са декларацијом банана из српских маркета и пијаца са бројем осам не значе, нити доказују да ова намирница садржи ГМО. Подсетимо, у Србији су промет и производња овог типа производа законски забрањени.

ОРИГИНАЛАН ТЕКСТ:

Већина људи не обраћа пажњу на налепнице на кори воћа, већ их инстинктивно скида пре јела. Чак и када их примети, ретко ко зна шта те декларације значе.

Осим евентуалног назива произвођача, на декларацији треба да се налази и број који открива важне податке о начину узгоја тог воћа.

Декларације се првенствено односе на воће које је увезено из иностранства.

Налепница с четири броја

Ако воће има декларацију с четири броја, и почиње с бројем 3 или 4, значи да је узгајано поможу вештачког ђубрва, односно по пољопривредним правилима која су важила у последњих педесетак година. Лимун је, на пример, означен бројем 4033, док банане носе бројеве 4011.

Налепница с пет бројева

Ако воће на себи нема четири броја, већ пет - од којих је први број 9, то значи да је органски узгајано. Таква декларација гаранција је тога да је воће узгајано без ђубрива и пестицида. На пример, органски узгојене банане носе број 94011.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas