· · Коментари: 0
Бостан

Држите лубеницу У ФРИЖИДЕРУ, а нисте ни свесни колику ГРЕШКУ правите

Истраживање које је спровело америчко министарство пољопривреде показује да сви ми који лубеницу пре конзумирања стављамо у фрижидер грешимо.

1597659270_watermelon-815072_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Наиме, како кажу стручњаци, лубеницу треба држати на собној температури како би задржала све хранљиве састојке којима обилује. Када је хладна, лубеница губи већину витамина и хранљивих материја.

Прочитајте још: Имамо ИДЕАЛНО место за летовање, СВЕ УКЉУЧЕНО, а уз један УСЛОВ - добијате ПОПУСТ (ФОТО)

Још једна ствар коју су научници открили је та да лубеница наставља да производи витамине и хранљиве материје и након што је убрана, али поново - само ако је на собној температури. Када је ставимо у фрижидер, тај процес се значајно успорава.

Фото: Пиксабеј

У склопу истраживања научници су на 14 дана ставили лубеницу на 21, 12 и 5 степени и испоставило се да оне које су биле чуване на 21 стапен имају 40 одсто више ликопена и од 50 до 139 одсто више бета каротена.

Чињеница да намирнице губе хранљива својства када се држе у фрижидеру није непозната.

Прочитајте још: Постоји НАЧИН да очистите лубеницу од семенки за само ДВА МИНУТА - саме ОТПАДАЈУ!

- Свака намирница у фрижидеру губи здраве материје. Зато лубенице треба купити онолико колико сте израчунали да ће се појести и одмах је конзумирати. Ако вам ипак остане, боље је да јој извадите коштице, изблендирате је и замрзнете, па оставите за јесен или зиму. Увек је, за сваку воћку, већа корист ако је или одмах конзумирате или нерасечену замрзнете, а највише хранљивих материја губи се када је начету ставимо у фрижидер - каже нутрициониста Милка Раичевић.

Прочитајте још: Ево како ћете препознати СЛАТКУ ЛУБЕНИЦУ: Окрените је наопако и куцните - само је ОВАЈ ЗВУК добар

А лубеница је једна од најбољих ствари којима можете да се почастите лети јер се састоји од 90 одсто воде, па ћете вас хидрирати и освежавати. Због тог њеног својства је идеална и за дијете, а пуна је хранљивих ствари попут витамина а и ц, бетакаротена, ликопена, гвожђа, цинка и многих минерала.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.