· · Коментара: 0
ЗИМНИЦА

Како да правилно стерилишете ТЕГЛЕ и ПОКЛОПЦЕ? Ево колико минута треба да буду у кључалој води!

Након обилне бербе из баште, често се нађемо у ситуацији да имамо превише хране. Зато је конзервирање хране фантастична опција.

1629015985_Depositphotos_479958966_xl-2015.jpg
ФОТО: Депозит

Припремимо воће и поврће за дуготрајно складиштење како бисмо могли уживати у летњем воћу и поврћу у нашим омиљеним рецептима.

Неопходно је знати како стерилисати тегле и поклопце за конзервирање како бисмо били сигурни да ћемо пронаћи укусну, неискварену храну када отворимо тегле.

Прочитајте још: Како да ПРАВИЛНО замрзнете паприке? Трик са ТЕПСИЈОМ који сигурно нисте знали!

Шта вам је потребно за стерилизацију тегли?

  • Стаклене тегле без поклопаца и прстенова.
  • Посуда за кључалу воду.
  • Хватаљка.

Оперите тегле чистом водом са детерџентом. Чисте тегле ставите у лонац, са отвором на горе, тако да вода буде неколико центиметара изнад врхова тегли. Загрејте воду до кључања. Укључите тајмер када вода почне да кључа. Према Америчком Националном центру за чување хране у домаћинству, на мање од 300 метара надморске висине, теглама је потребно десет минута у кључалој води. Додајте минут за сваких додатних 300 метара надморске висине. Када се стерилишу, осушите их једну поједну.

За стерилизацију тегли у пећници, ставите их у рерну на око 100 степени Целзијуса, двадесет минута. Да бисте стерилизовали тегле у микроталасној пећници, навлажите тегле и укључите микроталасну на високу температуру један минут.

Фото: Депозит

Стерилизација поклопаца

Наравно, није довољно очистити тегле. Сваки део тегле за конзервирање који дође у контакт са храном мора бити без загађивача, а то укључује поклопце за конзервирање и завртње. Никада не кувајте поклопце заједно са празним теглама јер их можете искривити и испуцати, што ће спречити правилно затварање и оставити вам загађену храну.

Можете користити исту топлу воду коју сте користили за стерилизацију тегли како бисте поклопце и прстенове очистили од клица. Пустите да се вода охлади, а затим помоћу клешта додајте прстенове и поклопце у воду. Пратите исте временске смернице као и код тегли, са потапањем од најмање десет минута и додатним минутом за сваких додатних 300 метара надморске. По истеку времена, клештима уклоните поклопце и прстенове из воде која кључа.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.