Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико дуго пилетина сме да стоји у фрижидеру, а колико у замрзивачу? Најчешће припремано месо у домаћинствима

Пилетина се сматра основним месом у многим домац́инствима. Међутим, овај здрав и укусан извор протеина има висок ризик од бактеријске контаминације. Зато је да пилетину правилно припремите, складиштите и кувате

1683278395_shutterstock_327673388.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Чување пилетине у фрижидеру је згодно, али многи људи се могу запитати колико дуго могу безбедно да чувају пилетину и на овом месту. Кувана и сирова пилетина може се чувати од неколико дана до годину дана. Количина времена које траје може да варира у зависности од тога да ли је замрзнута или у фрижидеру.

Колико дуго пилетина траје у фрижидеру?

Сирова пилетина се може држати у фрижидеру отприлике 1-2 дана. Исто важи и за сирову ц́уретину и другу живину. У међувремену, кувана пилетина може да издржи у фрижидеру отприлике 3-4 дана. Чување пилетине у фрижидеру помаже у успоравању раста бактерија, јер бактерије имају тенденцију да расту спорије на температурама испод 4°Ц. 

Пилетину треба чувати у фрижидеру у херметички затвореној посуди, у случају да треба да чувате пилетину дуже од неколико дана, најбоље је да је чувате у замрзивачу. Сирови комади пилетине могу се чувати у замрзивачу до 9 месеци, док се цело пиле може замрзнути до 1 године. Кувана пилетина може да се чува у замрзивачу 2-6 месеци, пише Хеалтхлине.

Како знати да ли се пилетина покварила?

Ако сте пилетину оставили у фрижидеру дуже од неколико дана, постоји шанса да се покварила.

Важно је да се обрати пажња на промене боје. Сирова и кувана пилетина која почиње да добија сиво-зелену боју се покварила. Тачке сиве до зелене плесни указују на раст бактерија. Такође можете да обратите и пажњу на текстуру, пилетина која има љигаву текстуру се покварила. Испирање пилетине нец́е уништити бактерије. Уместо тога, то може проширити бактерије са живине на другу храну, прибор и површине, изазивајуц́и унакрсну контаминацију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas