Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ТАЈНЕ

Никако у кесу, никада поред колеге. Тровање од сира је опасно, ево како се правилно чува

Сачувајте тврди сир од сушења и кварења.

1617972995_Depositphotos_4160524_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Осим што имају карактеристичан, јак мирис, тврди и полутврди сиреви су сувљи, са мањом количином воде у себи од меких.

Прочитајте још: Кухињски савети који решавају мука: Узмите свећу у руке и очистите лук без суза, а за љуштење куваног јајета узмите КАШИКУ!

Из тог разлога потребно је правилно га чувати на хладном месту, најбоље у фрижидеру, да се не би додатно осушио, убуђао или укварио на други начин. Док га не отворите, држите га у његовој амбалажи, али чим га начнете пребаците га у кутијицу са вакуумским затварачем и рупицама за циркулацију ваздуха, тек мало већу од њега. Уколико ћете га дуже држати тако, поменуту кутијицу ставите у још једну исту такву, али "за број већу".

Не замотавајте сир у фолију или кесу!

Никако га немојте замотавати у било коју врсту фолије или најлон кесу, јер ће се тако брзо укварити, а да то и не приметите. Пре се одлучите за папирни убрус или кухињску крпу, коју можете, с времена на време, наквасити са неколико капљица воде (што је посебно погодно код пармезана).

Сиреви не смеју да се додирују!

Ако имате више сирева, водите рачуна о томе да се не додирују, јер се тако веома лако развија буђ и прелази са једног на други. Није свеједно ни у ком делу фрижидера ћете га држати, бирајте доње полице, а избегавајте врата, јер су најизложенија промени температуре, што никако не погодује сиру.

Прочитајте још: Обратите пажњу и спречите тровање: Ова намирница се квари сат времена након кувања

А ако сте купили толико велику количину да га не можете појести, слободно га замрзните, исечен на мање комаде. Сир одмрзавајте постепено, у фрижидеру, а не на собној температури.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas