Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Савети за најбољи роштиљ: У сусрет 1.МАЈУ - Обожаваћете ове сјајне трикове!

Није лако испећи и направити месо на жару које ће бити мекано и сочно, али и добро зачињено

1682678185_shutterstock_1361076485-rostilj.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Предности роштиља и пикника су бројне. Прво, неформалност таквих сусрета, јер све је природно и спонтано, нема компликованих јеловника, вишесатног рада и умора од кувања. Они паметни користе пластичне тањире, они добро организовани наручују пријатељима шта да са собом понесу. То је онда прави ужитак за све, посебно домаћицу.

Међутим, није лако испећи и направити месо на жару које ће бити мекано и сочно, али и добро зачињено… Ево савета како да то постигнете:

Припрема меса – постоје две школе. Они који зачињавају и соле пре печења и они који мажу месо док је на роштиљу, али соле и бибере тек када их изваде на тањир. Пилетина, ћуретина, свињетина, затим пљескавице и ћевапчићи бољи су ако се пре зачине. Говедина и телетина много су мекши уколико се соле након печења, када их треба још мало потпарити (било поклопцем или алу-фолијом), пустити на топлом барем десетак минута да омекшају.

Фото: Схуттерстоцк

Од америчког начина печења на роштиљу који плива у умаку вреди преузети зачињање маринадом:

Насецкати и измешати 2 чена белог лука, љуту папричицу, гранчицу рузмарина, лист ловора, сок од пола лимуна, кашичицу смеђег шећера, соли, бибера и 1 дл маслиновог уља. С тим добро истрљати месо, остатком га прелити, поклопити и држати неколико сати (чак и цео дан) пре него се стави на роштиљ. Ову маринаду (којој се може додати још неки зачин, зависно од укуса) најбоље је користити код припреме пилетине.

Најчешћа грешка печења на жару је у првом реду – препечено месо, које је онда тврдо, суво и безукусно. То не значи да када разрежемо месо на тањиру треба да шикља крв. Месо мора да буде суво и ружичасто у средини! Е, управо у овим битним нијансама види се мајсторство оног који пече на жару – да зна да направи праву јачину и количину жара, да зна да постави месо на роштиљ, да га не мучи превише набадањем, стискањем и окретањем и да зна када га треба склонити с ватре.

Решетке од роштиља претходно науљите, а ево и шта све можете да спремите за врло кратко време, а да притом буде укусно, сласно и масно.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas