Oglas
· · Komentari: 0

Saveti za najbolji roštilj: U susret 1.MAJU - Obožavaćete ove sjajne trikove!

Nije lako ispeći i napraviti meso na žaru koje će biti mekano i sočno, ali i dobro začinjeno

1682678185_shutterstock_1361076485-rostilj.jpg
Photo: Shutterstock
Oglas

Prednosti roštilja i piknika su brojne. Prvo, neformalnost takvih susreta, jer sve je prirodno i spontano, nema komplikovanih jelovnika, višesatnog rada i umora od kuvanja. Oni pametni koriste plastične tanjire, oni dobro organizovani naručuju prijateljima šta da sa sobom ponesu. To je onda pravi užitak za sve, posebno domaćicu.

Međutim, nije lako ispeći i napraviti meso na žaru koje će biti mekano i sočno, ali i dobro začinjeno… Evo saveta kako da to postignete:

Priprema mesa – postoje dve škole. Oni koji začinjavaju i sole pre pečenja i oni koji mažu meso dok je na roštilju, ali sole i bibere tek kada ih izvade na tanjir. Piletina, ćuretina, svinjetina, zatim pljeskavice i ćevapčići bolji su ako se pre začine. Govedina i teletina mnogo su mekši ukoliko se sole nakon pečenja, kada ih treba još malo potpariti (bilo poklopcem ili alu-folijom), pustiti na toplom barem desetak minuta da omekšaju.

Foto: Shutterstock

Od američkog načina pečenja na roštilju koji pliva u umaku vredi preuzeti začinjanje marinadom:

Naseckati i izmešati 2 čena belog luka, ljutu papričicu, grančicu ruzmarina, list lovora, sok od pola limuna, kašičicu smeđeg šećera, soli, bibera i 1 dl maslinovog ulja. S tim dobro istrljati meso, ostatkom ga preliti, poklopiti i držati nekoliko sati (čak i ceo dan) pre nego se stavi na roštilj. Ovu marinadu (kojoj se može dodati još neki začin, zavisno od ukusa) najbolje je koristiti kod pripreme piletine.

Najčešća greška pečenja na žaru je u prvom redu – prepečeno meso, koje je onda tvrdo, suvo i bezukusno. To ne znači da kada razrežemo meso na tanjiru treba da šiklja krv. Meso mora da bude suvo i ružičasto u sredini! E, upravo u ovim bitnim nijansama vidi se majstorstvo onog koji peče na žaru – da zna da napravi pravu jačinu i količinu žara, da zna da postavi meso na roštilj, da ga ne muči previše nabadanjem, stiskanjem i okretanjem i da zna kada ga treba skloniti s vatre.

Rešetke od roštilja prethodno nauljite, a evo i šta sve možete da spremite za vrlo kratko vreme, a da pritom bude ukusno, slasno i masno.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas