· · Коментари: 0
ПОВРЋЕ

Тајна је у кори, мирису и мекоћи: ТРИ САВЕТА како да одаберете НАЈУКУСНИЈИ ПАРАДАЈЗ

Парадајз је јако здраво поврће, посебно ако се одабере онај прави, домаћи.

1628510729_tomato-2450370_1920.jpg
Фото: Пиксабеј

Лето је време најбољег и најквалитетнијег парадајза. Ово поврће налази се у готово свакој оброк салати, а поред тога што је и те како здраво, садржи јако мали број калорија.

Парадајз је поврће које богато витамином Ц, као и калијумом, натријумом, магезијумом, бакром и гвожћем.

Калијум у парадајзу регулише ћелијски притисак, као и нормалну функцију нерава и мускулатуре, док натријум обезбјеђује притисак ванћелијским течностима и омогућава нервну и мишићну активност.

Ако вам се десило да сте купили парадајз који је био лошег укуса, без обзира на то што је изгледао савршено, предлажемо вам да следећи пут обратите пажњу на три кључне ствари као што су боја, мирис и мекоћа.

Прочитајте још: Нутрициониста открива како треба да се хранимо током ВРУЋИНА: ОВО поврће МОРА да се нађе у јеловнику

Боја коре

Уколико парадајз има тамнију црвену боју коре без видљивих огреботина и напуклина, вероватно је реч о свежем плоду. Светлија боја коре и наранџасте нијансе су знак да је плод и даље незрео, док је парадајз са тамнијим флекама на кори презрео, односно почео да трули.

Мирис парадајза

Још бољи индикатор од изгледа парадајза је његов мирис. Бирајте плодове са петељком, како бисте је помирисали. Ако осетите јаку арому изабрали сте прави плод, а уколико недостаје мирис, парадајз је највероватније безукусан.

Мекоћа плода

Када је мекоћа парадајза у питању, најбоља је "златна средина": ако је довољно чврст да га можете стиснути, а да га на тај начин не уништите, а у исто време није ни претврд, онда сте изабрали зрео и квалитетан парадајз. Премекани плодови ће се брзо покварити. 

Због тога је јако важно да купујете парадајз на местима где ће вам бити дозвољено бирање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.