· · Коментари: 0
САВЕТ

Важно је разликовати "рок употребе" и "најбоље употребити до": Коју храну смемо да једемо након истека РОКА?

Постоји храна која је добра за конзумирање и након истека рока употребе, али важно је знати правилно прочитати шта пише на амбалажи.

1631607009_cookies-1383311_1920.jpg
фото: Пиксабеј

Углавном намирнице којима је истекао рок употребе заврше у канти за смеће, што и није лоша навика, јер тровања храном могу бити јако опасна. Међутим, неке од намирница којима је рок прошао могу бити и даље употребљиве, и то безбедно, без страха од могућег тровања.

Оно што је важно знати јесте разлика између натписа на амбалажама као што су: “рок упоребе” и “најбоље употребити до”.

Прочитајте још: Продужите им РОК ТРАЈАЊА: Како се правилно чувају КУВАНА ЈАЈА у фрижидеру?

Наиме, “рок употребе” значи да је опасно јести производ након наведеног датума, док “најбоље употребити до” значи да је храна након тога још неко време јестива.

Намирнице које можемо јести након истека рока

Храна која спада у категорију "најбоље употребити до" су кексићи и житарице, намирнице које су много слане и ферментисане, као и оне са великом количином шећера.

Иако кекс након написаног датума на амбалажи може постати мекши, његова конзумација и након рока биће безопасна. Исто важи и за одређене житарице. Захваљујући сувоћи коју кекс поседује, здравље неће бити угрожено ако се једе након истека рока.

Прочитајте још: Једноставан трик како да проверите да ли су СОДА БИКАРБОНА и ПРАШАК ЗА ПЕЦИВО исправни

Врло слане намирнице по правилу не могу тако лако да се покваре због соли, која их штити. Исто важи и за ферментисане намирнице. Најбољи пример за то су кисели краставчићи, које можете јести дуго након истеклог рока.

Такође, велика количина шећера је врло делотворна метода очувања хране, па су слатки намази попут џемова или меда сигурни и након истека датума исписаног на тегли.

фото: Пиксабеј

И неке намирнице животињског порекла могу бити јестиве након истека рока

Тврди сир можете јести чак и ако се појавила плесан споља. Само га добро проперите и очистите од плесни. Унутрашњост сира ће остати здрава и јестива. Исти принцип важи и за хлеб.

Што се јаја тиче, она се након истека рока још увек могу користити у колачима, или као тврдо кувана у салатама. Ипак, након истека датума упоребе, јаја не треба јести пржена или меко кувана.

Такође, од млека које се укиселило слободно можете спремити палачинке или проју, јер ће термичка обрада млека убити све штетне бактерије.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.