· · Коментари: 0
ГУРМАНЛУК

Знате ли како се правилно једе ПАРМЕЗАН? Италијани користе правило ТРИ КОРАКА

Немојте загристи док не прочитате шта имамо да кажемо.

1634546351_Depositphotos_78468890_XL.jpg
Фото: Депосит

Одувек уживам у пармезан сиру и често га користим у кухињи, али након путовања у Италију, сазнала сам да сам га целог живота јела погрешно! Да ли је то и ваш случај, проверите у тексту испод.

Прочитајте још: Нервира вас што се РАСПАДАЈУ КНЕДЛЕ у супи? Ако урадите ОВО на почетку, имаће савршене облачиће теста! (РЕЦЕПТ)

Најбољи начин да једете пармезан

Европљани уопште, али посебно они са јаком производњом сира, имају врло специфичне начине на које се баве својим сиревима. У Италији свој пармезан схватају озбиљно, а како би оптимизирали ужитак у јелу, имају процес у три корака.

На сиру нема воска или другог омота, па иако је кора тврда, то је само сушен сир и потпуно је јестив

Корак 1: Шиљаста ивица кришке

Пармезан је сир опран сољу. Како сир стари, та саламура која се ствара на кори се апсорбује у сир. То значи да ће, када погледате кришку, од врха до отприлике пола пута према кори, сир бити најблажи у погледу укуса, јер со не продире тако далеко у велике котуре. Овај део сира, према традицији, требало би да се користи или за јело (послужен на дасци), или саструган на широке траке за украшавање ствари тамо где желите тај нежнији укус.

Корак 2: Средина кришке

Када стигнете до средине кришке, приметићете да сир постаје мало гушћи и сланији, или много сланији ако је сир одлежао дуже. Ово је тренутак када треба да извадите ренде и употребите сир као топинг за пасту, или додајте комадиће у салату или их користите као састојак у сосу од сира.

Корак 3: Кора!

Када стигнете до коре, престаните са рендањем и брзо обришите спољашњост благим раствором белог сирћета. Ово је само зато што сте углавном држали кору у руци, па би јој у овом тренутку требало мало чишћења.

Запамтите: На сиру нема воска или другог омота, па иако је кора тврда, то је само сушен сир и потпуно је јестив. Оставите кору у замрзивачу како бисте је искористили за супе, чорбе или пасуљ.

Можете их сачувати много корица и направити чист пармезан, основу за прављење рижота, или их намочити у врућој креми, охладити и процедити крему да направите шлаг са укусом пармезана.

Сада следи најбољи део: Када извадите коре из супе или пасуља, приметићете да су, иако се нису истопиле у јелу, лепо омекшале. Ставите топлу, омекшану кору на кришку хлеба, прелијте балзамико сирћетом и поспите исецканим свежим зачинским биљем за изванредну ужину. Или исеците на мале коцкице и пржите у тигању, да направите забавне мале крутоне које ћете посути по било ком јелу.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.