Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

Конзерва која загрева храну? Постојале су пре 100 година, а сада су заборављене!

Да ли знате ко је измислио самозагревајућу конзерву?

1632388269_konzervica.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Конзервиране намирнице изазвале су праву револуцију у историји хране, посебно када се ради о исхрани војника - али, мало њих зна да је један руски проналазач дао ту велики допринос: унапредио је обичну конзерву - тако што је сама загревала свој садржај.

Прочитајте још: ЗАНЕМЕЋЕТЕ! Ово су исповести људи који су СПАС пронашли у манастиру ТУМАНЕ

Руске конзерве

За разлику од других европских земаља, Руско царство је успоставило сопствену производњу конзервиране хране тек 1870. године. Тада се у Санкт Петербургу производило свега пет јела: чорба од грашка, месо са грашком, каша, паприкаш и пржена говедина.

Конзерве су идеалне за ратне услове.

Иако међу становништвом лименке и нису заживеле, Први светски рат донео је популарност овим производима. Ипак, постојао је проблем: на фронту је конзерве било тешко загрејати, а произвођач је саветовао да се то чини на пламену ватре, што баш није било најбоље решење - чак ни за рововски рат.

Прочитајте још: ТИТА су у Ужице довели четници, а Коста Пећанац му је набавио документа

Нема их више
Иако је изум практичан, самозагревајуће конзерве се данас могу купити тек понегде у свету. Ретко ко зна да је све смислио руски инжењер у другој половини 19. века и да је овај изум омогућио многим руским војницима да поједу пристојан и топао оброк, чак и у рововима Првог светског рата.

Лименке са дуплим дном

Тада се неко присетио изума руског проналазача Јевгенија Степановича Фјодорова. По образовању ваздухопловни инжењер (завршио је Санктпетербуршку војну инжењерску школу), Фјодоров је 1897. године дошао на идеју да створи самозагревајуцу лимену конзерву.

Ваздухопловни инжењер је имао генијалну идеју.

Све се сводило на хемијску реакцију: лименка је имала дупло дно, где су се налазили живи креч и вода. Пре употребе било је потребно само окренути доњи део за 180 степени, и дошло би до реакције која производи топлоту.

Прочитајте још: КЛЕТВА СЕ ОБИСТИНИЛА: Карађорђеве убице није хтела ни земља, ни вода, ни људи!

Конзерве су биле спас за војнике

Испоставило се да је ова иновација била прави спас за војску, посебно за оне јединице које би требало да буду што неприметније, рецимо - за извиђаче. Производња оваквих конзерви успостављена је у Руском царству већ 1915. године, иако испоруке нису биле претерано велике.

Русија је производила конзерве 1915. године

У почетку нису испоручиване велике количине ових јела како би се становништву дало времена да се навикне на необичан изум. Међутим, све је ишло сасвим другачије од планираног: до краја Првог светског рата испорука самозагревајућих конзерви практично је престала, а убрзо је потпуно заборављена.

Прочитајте још: ЧУДО У ГРЧКОЈ! Процветали осушени љиљани на икони Богородице - неверници изучавају цвет да би објаснили феномен! (ВИДЕО)

Ако су Руси заборавили - други нису: током Другог светског рата совјетски војници су код Немаца пронашли самозагревајуће конзерве са динстаним месом - прављене практично по идентичној технологији. У Трећем рајху су копирали Фјодоровљев изум, али ни тамо ово није широко заживело.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas