· · Коментари: 0
САВЕТИ

Како да заштите податке ако вам украду мобилни телефон? Потребно вам је само пола сата

Обзиром да ови џепни уређаји поседују све наше личне податке, управо су мобилни телефони најчешћи намети сајбер криминалаца

blogger-336371_960_720.jpg
Фото: Pixabay

Мобилни телефони постали су саставни део нашег свакодневног живота, па су на њима најчешће похрањени наши лични подаци, фотографије, бројеви кредитних картица, лозинке за приступ различитим сервисима и банковним рачунима. Управо ово је разлог  да пиликом подизања система новог мобилног телефона најпре подесимо сигурносне системе личних података на уређају.

Подесите свој нови телефон на највиши ниво сигурности. За већину телефона данас је то откључавање отиском прста, али и бројне друге опције које зависе од произвођача и оперативног система.

Прочитајте још: Упозорење: Користите ФРАЗЕ уместо комплексних шифри, спречите хакере

Подесите могућност даљинског брисања телефона. Ако изгубите телефон или вам га украду, активирањем те опције ћете моћи да избришете све податке на њему са било ког рачунара.


Фото: Pixabay

Криптујте телефон

Криптовањем ћете заштитити податке на телефону чак и ако вам га украду. Криптовани подаци лоповима ће бити бескорисни или ће за њихово дешифровање бити потребно много времена и других ресурса. Криминалци углавном иду линијом мањег отпора. Ако је нешто претешко или прескупо, неће на то трошити време.

Прочитајте још: Huawei Mate Xs: Извуците максимум из најнапреднијег телефона данашњице (ВИДЕО)

Осим софтверских и компјутерских заштита, потребно је и да уређај заштитите од физичких опасности. Ово се најпре односи на заштитну фолију или стакло. Ово ће заштити уређај од удараца, падова или потенцијалних већих физичких оштећења.  

Цео овај поступак заштите телефона, споља и из унутра, траје највише пола сата.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.